Inför joker i regeringen

För att återställa politikernas uppgift behövs en joker som drar de tokiga förslagen så inte politikerna täcks göra det.

Hur skulle det vara om det skulle finnas en joker i alla regeringar? När politikerna allvarligt bekämpar varandra och enkla förnuftiga fakta helt glöms bort, då skulle en joker rädda situationen. Jokern skulle officiellt väljas. Vi har nu ett läge där politiker vinner poäng genom att populistiskt presentera lösningsförslag som är helt omöjliga eller mycket destruktiva.

Politikerna uppträder som en sorts clowner där allmänheten avnjuter spektaklet. Beslutsfattandet har blivit ett folknöje. De tokigaste förslagen vinner åhörare. För att återställa politikernas uppgift behövs en joker som drar de tokiga förslagen då inte politikerna täcks göra det. Införandet av en joker skulle till exempelvis konstruktivt rädda USA:s politik. Vi har i Finlands riksdag tidigare haft några som tagit sig an jokerns roll. Så tanken är inte ny, bara benämningen.

Mårten Bondestam arkitekt

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning