Hur mycket våld får man enligt svensk lag använda vid nödvärn?

Om du inte kan göra något annat än att försvara dig har du ingen skuld och då blir du fri, förklarar Ulrika Borg, brottsmålsadvokat. Bilden är arrangerad. Bild: Anders Wiklund/TT

Har hiphopartisten Asap Rocky använt det våld som nöden kräver eller har han misshandlat en ung man? Den frågan ska tingsrätten avgöra. Men när gäller egentligen nödvärnsrätten?

Vem har rätt till nödvärn?

– Man har rätt till nödvärn för sig själv och man har också rätt till nödvärn för annan person i sin närhet, för att skydda den personen. Och det kan ju uppkomma i den här situationen eftersom livvakten är inblandad, säger Ulrika Borg, brottsmålsadvokat och undervisare på Stockholms universitet, om fallet där Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, och två personer i hans sällskap har åtalats för misshandel.

När gäller nödvärnsrätten?

– Nödvärnsrätt har man när det finns ett påbörjat eller överhängande angrepp. Påbörjat är när någon redan står och bankar på en och överhängande är när det precis ska ske. När någon höjer en näve, en kniv eller någonting annat – då har man rätt till nödvärn, säger Ulrika Borg.

– Det man ska göra är ju att vända på klacken och dra, det är bara att dra. Men är det någon som följer efter en eller försöker angripa en, då har man rätt att stanna och ta hand om det.

Hur mycket våld får man använda vid nödvärn?

– Väldigt generaliserande kan man säga att man får möta näve med näve och kniv med kniv. Men våldet får inte vara oproportionerligt, för tar man i för mycket försvinner ens nödvärnsrätt och då åker man dit för misshandel, säger Ulrika Borg.

– Sedan finns det en specialare som kallas för nödvärnsexcess, säger Ulrika Borg.

– Kan man svårligen besinna sig så kan man ändå vara ansvarsfri trots att man har smackat på rejält. Jag har svårt att tro att nödvärnsexcess kan komma till användning här, men kanske kan den komma som invändning, säger hon.

Straffas man vid nödvärn?

– Är det ett rent nödvärn är man ansvarsfri. Om du inte kan göra något annat än att försvara dig har du ingen skuld och då blir du fri.

– Om det inte är nödvärn, alltså att våldet har gått utöver vad han har rätt till, då kommer advokaten att säga att det i alla fall ska få bäring i påföljdsfrågan om han ska dömas, alltså straffvärdet, säger Ulrika Borg

– Att man till exempel får två månaders fängelse i stället för tre. Man kan också ta hänsyn till om det har varit en provokation som har utlöst våldet. Och det kommer försvaret säkert också argumentera för här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning