Influensavaccinet i Helsingfors tar slut nästa vecka – "samma situation i hela världen"

Influensavaccinet håller på att ta slut i Helsingfors. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Influensavaccinet håller på att ta slut i Helsingfors, uppger staden. Inga vaccineringstider kan ges på stadens mottagningar eller vårdcentraler och den utannonserade vaccinationsveckan är inställd.

Den som har en tid bokad för influensavaccinering under lördag eller hela nästa vecka på någon av de offentliga vårdcentralerna borde få vaccinet. Likaså borde vaccinet räcka till för barnrådgivningarna. Däremot torde vaccinet ta slut för alla andra, uppger Helsingfors stad.

Det går därför inte längre att per telefon boka en tid. Om staden får fler vaccindoser blir det möjligt igen.

Orsaken till vaccinbristen är att efterfrågan har varit mycket större den här hösten än normalt. Vaccinet håller på att ta slut i hela landet. Helsingfors stad uppger att man har gjort upprepade försök att få in fler doser, men att det inte lyckats. Staden fortsätter försöken att köpa in mer vaccin.

Hittills har omkring 40 000 personer i riskgrupper eller anhöriga till sådana fått influensavaccinet i Helsingfors.

Kommer knappast mer

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är några fler doser inte att vänta, de borde i så fall ha beställts för ett halvt år sedan. Institutet har beställt sammanlagt 1,8 miljoner doser av influensavaccinet i år.

– Det är samma situation i hela världen. Influensavaccinmarknaden har ökat med över en tredjedel då alla vill vaccinera sig, säger institutets överläkare Hanna Nohynek.

Doser har skickats till kommunerna enligt folkmängd och vaccinationsgrad.

– Varje år är vi tvungna att slänga bort kring 300 000 doser, så vi trodde att 1,8 miljoner skulle täcka behovet för i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning