Influensavaccinering av riskgrupper har inletts – "En dålig kombination att insjukna i influensa och covid-19 samtidigt"

De flesta kommuner inleder influensavaccineringen i början av november, skriver Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Jeanette Östman/SPT

Det är särskilt viktigt att vaccinera sig mot influensa under coronapandemin, skriver Institutet för hälsa och välfärd.

I en del kommuner har man redan påbörjat influensavaccinering av personer som hör till en riskgrupp, skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

"Att insjukna i influensa och covid-19 samtidigt är en dålig kombination för vem som helst, men särskilt för riskgrupperna. Därför är det speciellt viktigt att ta influensavaccin i år. Vaccinet förebygger spridningen av influensa och skyddar både den egna hälsan och den närmaste kretsen", säger Hanna Nohynek, överläkare vid institutet, i pressmeddelandet.

Institutet för hälsa och välfärd skriver att influensa är en allvarlig sjukdom som kan orsaka farliga följdsjukdomar som lunginflammation. Personer som hör till en riskgrupp får vaccinationen gratis.

Alla som fyllt 65.

Barn i åldern 6 månader – 6 år.

Gravida.

Personer som på grund av sjukdom eller behandling hör till en riskgrupp.

Närstående till personer som löper risk att insjukna i svår influensa.

Män som inleder sin beväringstjänst och kvinnor som inleder frivillig militärtjänst.

Anställda inom social- och hälsovården och läkemedelsförsörjningen.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Säsongen har ännu inte börjat

De flesta kommuner inleder influensavaccineringen i början av november. Enligt institutet har influensasäsongen ännu inte börjat.

"Stora massvaccinationer som tidigare år kan inte genomföras på grund av coronapandemin, men vaccinationer som är tidsbokade är möjliga. Kommunernas vaccinationsansvariga planerar arrangemangen så att vaccinationen kan genomföras på ett säkert sätt och beakta hygienåtgärderna", säger Nohynek.

I år har influensaaktiviteten varit mindre både på norra och södra halvklotet jämfört med tidigare år.

"Den pågående pandemin och åtgärderna som förebygger virusspridningen, som hygienanvisningar, säkerhetsavstånd och användning av munskydd, har sannolikt påverkat antalet fall av insjuknade i influensa", säger Niina Ikonen, specialist vid institutet, i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning