Influensan kommer, är du redo?

Bild: Mostphotos

Nu börjar det. Både influensavirus typ A och B är i farten och det lönar sig fortfarande att vaccinera sig, meddelar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Antalet patienter som uppsökt läkarhjälp indikerar att influensavirus typ A (H3N2) och ett B-virus ligger bakom flera fall av insjuknade runtom i landet. Det bästa sättet att skydda sig är genom vaccination, skriver THL på sin webbplats.

Influensavirus av typ A kan vara mycket olika. Samtidigt är två olika influensavirus typ B i farten, och det är svårt att förutse vilka av virusen som kommer att ligga bakom flest fall i år.

Influensavaccinet skyddar mot alla A-virus och en sorts B-virus. Ett annat tillgängligt vaccin skyddar mot två variationer av B-viruset.

– Det lönar sig absolut att vaccinera sig, även om graden av skydd inte skulle vara den högsta, men vaccinet gör att symptomen sannolikt blir lindrigare. Tar man inte vaccin är man helt oskyddad. Det är också viktigt att komma ihåg att tvätta händerna för att hindra att virus sprids, säger Hanna Nohynek, överläkare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning