Influensaepidemin låter vänta på sig

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, drabbas cirka 500 personer av influensavirus varje vecka. Vaccinet skyddar mot fyra olika typer av A- och B-influensavirus. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, har årets influensaepidemi inte startat i Finland ännu. Nästa vecka utvisar om epidemin får stor spridning eller inte.

– Det är svårt att bedöma hur många som har smittats av influensavirus hittills eftersom de kommunala hälsostationerna har varit stängda under julhelgen och de statistiska uppgifterna på bekräftade fall av insjuknade patienter kommer med en viss fördröjning, säger Niina Ikonen, specialsakkunnig på THL.

Trenden för registrerade fall pekar ändå uppåt när man granskar siffrorna denna vecka. Enligt THL drabbas cirka 500 personer av influensavirus per vecka, vilket har bekräftats i laboratorietest. När influensaepidemin härjade som värst förra vintern registrerades 2 000 till 3 000 fall i veckan.

– Det finns en del mörkertal i statistiken eftersom det säkert finns många som har insjuknat i influensa och kryar på sig där hemma, och som har valt att inte gå till läkaren eller hälsostationen. Vi måste också skilja mellan misstänkta fall och sådana fall där viruset har bekräftats i laboratorier, säger Ikonen.

Vaccin och rena händer hjälper

Influensavirus ger upphov till bland annat huvudvärk, hög feber, hosta och halsont. En vuxen människa som insjuknar i influensa tillfrisknar i normala fall inom en till två veckor, enligt THL. Värre är det för äldre patienter som har dåligt immunförsvar eller lider av andra sjukdomar. I värsta fall kan influensan kräva sjukhusvård.

Lönar det sig att vaccinera sig mot influensa fortfarande, eller är det för sent?

– Visst lönar det sig att vaccinera sig, men då måste man komma ihåg att det dröjer cirka två veckor innan vaccinet ger ett ordentligt skydd.

Vaccinet skyddar mot fyra olika typer av A- och B-influensavirus, men eftersom virus muterar kan det hända att man trots vaccineringen kan insjukna i influensa, trots att sannolikheten är låg.

– Utöver vaccinationen lönar det sig att sköta sin handhygien och tvätta händerna så ofta som möjligt den här tiden på året, säger Ikonen.

Enligt THL kommer nästa vecka att utvisa influensaepidemins omfattning och ange åt vilket håll trenden pekar efter den statistiska svackan under julhelgen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning