Inflammerad stämning då riksdagen debatterade reformer

SDP:s ordförande Antti Rinne i talarstolen under riksdagens debatt om reformerna. I bakgrunden viskar statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Klimatet i riksdagens plenisal på onsdagen blev stundvis inflammerat då ledamöterna debatterade det nya läge som landskaps- och vårdreformen hamnat i efter tisdagens besked om att regeringen skjuter fram införandet av reformen. Gränsen mellan saklig kritik och personliga påhopp var i vissa inlägg hårfin.

Den kritik som alltid förekommer mellan opposition och regering har i riksdagen växt till något mer än ett gnabb över politiska skiljelinjer.

Det var känslan man på onsdagen kunde få på Riksdagshusets pressläktare då man följde med debatten nere i plenisalen.

Debatten utgick från statsministerns så kallade upplysning till riksdagen om att skjuta fram landskapsreformens och social- och hälsovårdsreformens ikraftträdande till den 1 januari 2021.

Att reformhelhetens införande skulle skjutas fram med ett år kom inte som någon direkt överraskning då statsminister Juha Sipilä (C) meddelade om saken officiellt på tisdagen.

Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) sade redan i början av juni att vårdreformen inte kommer att bli klar för omröstning i riksdagen före sommarens ledigheter, och därmed stod det också klart att införandet av reformerna inte kommer att kunna ske enligt den tänkta tidtabellen.

Under onsdagens debatt var det inte någon som sade "vad var det jag sa" rakt ut, men i flera av oppositionsledamöternas inlägg konstaterades att det länge varit tydigt för den som ville se det att regeringens tidtabell inte håller.

Att det finländska social- och hälsovårdssystemet behöver en reform är troligen det enda som alla riksdagspartier är eniga om, det blev fullständigt klart på onsdagen. Skillnaderna handlar om hur framtidens social- och hälsovård ska organiseras - och av vem och på vilket sätt.

Regeringspartiernas riksdagsledamöter anklagade oppositionen för att komma med en massa kritik utan att ha några egna alternativ. Det retade gallfeber på ett flertal ledamöter på vänsterflygeln där man minsann hade fört fram sina förslag både en och två gånger.

Oppositionen anklagar regeringen för att ha stängt dörren för en parlamentarisk beredning av reformen. Men den vägen har man prövat, och det fungerade inte, svarar man från regeringshåll.

Under debatten konstaterade flera av alla tre regeringspartiers ledamöter att det är bättre att genomföra reformen även om den är lite halvfärdig, och sedan reparera det som är fel när problem uppstår. Att göra ingenting alls är inte ett alternativ, menar man.

En annan öm punkt i reformfrågan som även under debatten väckte känslor handlar om hela reformens egentliga syften och mål. Dem har regeringen glömt menade man från oppositionshåll. Oppositionen anklagar Centern och Samlingspartiet för att ha skapat en konstruktion som snarare uppfyller de egna politiska drömmarna än betjänar medborgarnas och välfärdens intressen.

Ett flertal oppositionsledamöter kritiserade regeringen för att ha "kohandlat" bort hela vårdreformen då man kommit överens om att Centern får sina efterlängtade landskap och Samlingspartiet sin lika efterlängtade fria vårdmarknad. Från Samlingspartiet påminde man oppositionen om att vi i Finland faktiskt redan har en privat vårdmarknad samt att reformen ska garantera alla tillgång till privat vårdservice.

Som känsligast blev debatten då samtalet kom in på frågan om social- och hälsovårdsutskottets arbete där utskottets medlemmar varit som mest utsatta under våren och sommaren. Tonen i debatten kom på den punkten att bli mer försonlig och i flera anföranden lyfte man upp vikten av att utskottet nu får arbetsro och att arbetet respekteras.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33