Infiltrationsverksamhet i det tysta

SCIFIPARANOJA. Dana Wynter och Kevin McCarthy på flykt i en småstad i Kalifornien. Bild: Yle

Världsrymden anfaller är briljant science fiction av Don Siegel där utomjordiska känslolösa varelser tar över människornas kroppar i en kalifornisk småstad. Kan tolkas som kritik av både kommunismen och McCarthyismen.

Bio Klassiker: Världsrymden anfaller sänds i Yle Teema i dag söndag kl. 18.00.

Det kalla kriget på 1950-talet förde med sig en rejäl satsning på science fiction i Hollywood. Visst var genren inriktad på skräck och paranoia men ändå inte så entydigt som man ibland velat påstå. I Robert Wises The Day the Earth Stood Still (1951) är utomjordingarna inga monstruösa varelser utan intelligenta och fredsälskande personer som är trötta på vår planets ständiga krig och konflikter. I Jack Arnolds märkliga The Incredible Shrinking Man (1957) inser den krympande huvudpersonen slutligen alltings relativitet och sin existentiella plats i ett oändligt kosmos. På ytterst fängslande och mångtydig science fiction bjuder också Don Siegel i Världsrymden anfaller (Invasion of the Body Snatchers, 1956).

I en mycket vardaglig ton helt utan effekter berättar Siegel om märkliga saker i den lilla kaliforniska staden Santa Mira. Läkaren Miles Bennel (Kevin McCarthy) är den som märker hur människorna i hans stad visar tecken på personlighetsförändringar som till en början tolkas som någon form av masshysteri i globalt oroliga tider. Men staden har invaderats av främmande varelser som bytt identitet med invånarna som successivt ersatts av känslolösa kopior vilka kläcks ur fröskidor eller kapslar. Snart är alla Miles gamla vänner och bekanta förvandlade, även hans älskade Becky (Dana Wynter). Kärlek, begär, ambitioner och tro är värdelösa kategorier hävdar de känslokalla men egentigen helt normala inkräktarna. Utan dessa känslor blir livet mindre komplicerat.

En fabel som målar upp en profetia om världskommunismens invasion av USA? Kanske, men likriktningen och paranoian för även tankarna till McCarthyismens klimat. Sätt kryss i önskad ruta!

Det var för många en stor besvikelse då regissören Don Siegel i sista stund tvingades ge återbud från festivalen i Sodankylä 1987. Men festivalens öppningsfilm var just Invasion of the Body Snatchers som spirituellt presenterades av den framstående engelske filmhistorikern Raymond Durgnat.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03