Infantino: Skador som inte kan repareras kan ha uppstått

Giann.i Infantino, ordförande i det Internationella fotbollsförbundet Bild: Lehtikuva

Dramatiskt fallande intäkter men fortsatt skyhöga utgifter.Hur länge varar tillståndet? Och vilka konsekvenser får det för den internationella elitfotbollen?Fifabasen Gianni Infantino är orolig för att pandemin kan orsaka skador som inte går att reparera.

I en intervju med den italienska sporttidningen Gazzetta dello Sport säger den nyblivne 50-åringen att elitfotbollen riskerar att gå in i en djup lågkonjunktur.

Alla de stora proffsligorna står stilla sedan en tid tillbaka och ingen kan med säkerhet säga när de kan återupptas. Samtidigt skjuts Champions League och Europa League på framtiden och sommarens EM-slutspel flyttas till nästa år. Tidigast i juni är det aktuellt med landskamper, men många av dessa lär ställas in för att ge klubblagsfotbollen företräde och möjlighet att spela färdigt säsongen.

Från den ena dagen till den andra kommer larmrapporter om klubbar som blöder ymnigt ekonomiskt och flera konkurser är att vänta.

Aldrig som förr?

Den internationella elitfotbollen som vi känner den kan vara ett avslutat kapitel om den världsomfattande viruskrisen blir långvarig, menar Infantino. Och vad kan en göra? Infantino ser framåt med blicken riktad mot hur det en gång såg ut.

Till Gazzetta dello Sport säger Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande:

– Kanske kan vi reformera världsfotbollen genom att ta ett steg tillbaka. Vi måste utvärdera den globala påverkan krisen har. Låt oss alla gå samman för att rädda fotbollen från en kris som riskerar att bli irreparabel.

En av vägarna att gå kan vara färre lag i ligorna med färre matcher, färre turneringar, färre spelare i trupperna.

– Vi kanske ska ha färre, men mer intressanta turneringar med matcher som betyder mer. Ha andra format. Vi måste också tänka på spelarnas hälsa, säger Infantino.

Det är åsikter som går stick i stäv med vad han genomdrivit som fotbollens mest inflytelserika makthavare. Under Infantino har VM-slutspelet från och med 2026 växt från 32 till 48 lag och klubblags-VM har expanderat till 24 lag.

Det senare har dock flyttats fram på grund av att EM-slutspelet och Copa América (det sydamerikanska mästerskapet) senarelagts ett år, från i år till 2021.

Sårbar matchkalender

Dominoeffekten innebär också att det redan är för få matchdagar i den internationella fotbollskalendern för att klara av VM-kvalet till slutspelet i Qatar som avgörs ett år senare. Virusspridningen har avslöjat hur sårbar den internationella kalendern är vid en global kris. Om möjligheten att ändra den säger Gianni Infantino:

– Det är inte science fiction. Låt oss diskutera det.

Redan i februari tillsatte Fifa en arbetsgrupp som tillsammans med förbund, klubbar, ligor och spelarorganisationer ska försöka forma ett förslag för en internationell kalender från och med 2024. Den arbetsgruppen har nu att ta hänsyn till att fotbollen tvärnitat och att ingen vet när den börjar rulla igen.

Samtliga stora proffsligor – bland andra Serie A, Bundesliga, La Liga och Premier League – står stilla och det är oklart när de kan återupptas.

Samtliga stora cuper runt om i världen har gjort halt på stället, bland dessa Champions League och Europa League. Sommarens kvalspel till höstens turneringar är ett huvudbry.

I Finland är förhoppningen att ligorna för herrar och damer kan inledas i början av juni.

Herrarnas EM-slutspel och Copa América flyttas från 2020 till 2021, vilket innebär att damernas EM-slutspel i England kan komma att puttas fram till 2022.

EM-kvalet för damerna påverkas. I ett förstaläge flyttas Sveriges kvalmatch hemma mot Ungern den 14 april fram.

Den här veckan och nästa vecka skulle ett stort antal landskamper spelats på herrsidan. Sverige skulle ha mött Ryssland hemma den 28 mars och spelat borta mot Cypern den 31 mars. Matcherna är inställda. Det är också osäkert om det spelas landskamper i början av juni, som tidigare planerat.

U21-EM 2021 flyttas fram ett år och det är osäkert hur Nations Leagues kvalspel, som ska inledas i höst, påverkas.

VM för klubblag är schemalagt till sommaren 2021, men skjuts på framtiden.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning