Industriföretagen höjer sina priser kraftigt

Oljan hör till de varor som har blivit dyrare under det senaste året. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

På bara ett år har industrins producentpriser stigit med 23,3 procent.

Priserna på råvaror, material och energi fortsätter stiga. Statistikcentralens färska översikt över industrins producentpriser, det vill säga vad företagen får för sina varor, visar en ökning på 23,3 procent på bara ett år.

Siffrorna gäller december 2021, jämfört med samma månad 2020. De senaste fem åren har de årliga variationerna legat under fem procent.

Bakom utvecklingen ligger några bekanta produktgrupper: elektricitet, metaller och olja, som har blivit successivt dyrare under det senaste året.

Inflationen har varit ett av de stora ekonomiska samtalsämnena under hösten, och siffrorna ger ytterligare insikt i mekanismerna bakom utvecklingen.

"Producentpriserna fortsätter öka på det här viset, men ökningen av konsumentpriserna väntas mattas av av sig själv", kommenterar ekonomen Juha Itkonen sarkastiskt på Twitter.

En annan ekonom, Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki, kommenterar att "farten är som på 70-talet".

Statistikcentralen publicerar också siffror på hur priset på de varor som importeras till respektive exporteras från Finland har förändrats. De visar att den finska importen har blivit dyrare lite snabbare än exporten, med 25,4 respektive 22,4 procent.

Prisökningen på importvaror drivs av råolja, kemikalier och elektricitet. Motsvarande faktorer som drar upp snittpriset på exportvarorna är metaller, oljeprodukter och pappersprodukter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning