Industrifacket och Teknologiindustrin fick sitt avtal – konkurrenskraftsavtalets extratimmar försvinner

Industrifackets ordförande Riku Aalto och vice ordförande Turja Lehtonen. Förbunden godkände ett nytt kollektivavtal frö teknologibranschen på lördagen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Industrifackets styrelse har godkänt det förslag till nytt kollektivavtal för teknologibranschen som parterna kom överens om i fredags. Också arbetsgivarparten Teknologiindustrin har godkänt avtalet.

I fredags lyckades Industrifacket och Teknologiindustrin efter ett antal turer förhandla fram ett förslag till nytt kollektivavtal. På lördagen godkändes avtalet av bägge parter – i Industrifackets styrelse efter omröstning 22-5.

Enligt Industrifackets ordförande Riku Aalto är det viktigaste resultatet att man nu blir av med de 24 extra arbetstimmarna som infördes i samband med det så kallade konkurrenskraftsavtalet under Juha Sipiläs regering.

– Nu är det slut på talkoarbetet, säger Aalto på en presskonferens.

Avtalet innebär löneförhöjningar på totalt 3,3 procent under två år. Att Industrifackets styrelse inte godkände avtalet enhälligt berodde på att alla inte var nöjda med lönenivån. Aalto säger ändå att facket under förhandlingarna har haft som mål att medlemmarnas köpkraft ska öka.

– Enligt våra ekonomers beräkningar så kommer löneökningarna att vara högre än inflationen.

I december förkastade Industrifacket riksförlikningsmannens medlingsförslag i arbetstvisten mellan Industrifacket och Teknologiindustrin. Aalto säger att lönerna bara skulle ha ökat med 2,4 procent enligt medlingsbudet.

– Det här resultatet är nästan en hel procentenhet bättre.

Flera övriga branscher har också förhandlat om kollektivavtal under hösten och vintern, men inte nått resultat. De övriga förhandlingarna har stått stilla eftersom man har väntat på det här avtalet mellan Industrifacket och Teknologiindustrin.

– Det är bra att få det här avtalet gjort så att också övriga förhandlingar kan framskrida, säger Aalto.

Teknologiindustrins arbetsmarknadsdirektör Minna Helle anser att det nya avtalet inte är idealiskt, men det bästa man nu kunde uppnå.

– Tyvärr främjar lösningen inte sysselsättningen på det sätt som vi hade hoppats. Det ökar obönhörligen trycket på regeringen att få fram åtgärder som förbättrar sysselsättningen. Om regeringen ska nå sitt sysselsättningsmål brådskar det, säger Helle i ett pressmeddelande.

Bild: Vesa Moilanen

Däremot är Helle också nöjd att man äntligen lyckades enas om det första kollektivavtalet under förhandlingsrundan. Hon säger att man väntat på avtalet för att de övriga förhandlingarna ska kunna fortskrida.

– Förhoppningsvis lugnar den här lösningen ner den rastlösa arbetsmarknaden.

Helle betonar att avtalet i första hand utgår från lokala lösningar och fungerar som ett stoppbräde ifall lokala lösningar på arbetsplatserna inte nås.

Det nya kollektivavtalet gäller ungefär 100 000 anställda inom teknologisektorn. Avtalet innebär löneförhöjningar på sammanlagt 3,3 procent under två års tid. Den första förhöjningen på 1,3 procent införs den första mars 2020, och därefter följer en höjning på 1,4 procent 2021. Utöver det ingår en företagspott på 0,6 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning