Industrifabrik brinner i Salo – giftig rök sprider sig i området

Bild: Lehtikuva / Handout / Mika Kontio

En fabrik med 200 ton paraffin brann våldsamt ner i Halikko i Salo. Människor uppmanades att hålla sig på avstånd och stänga fönster och dörrar på grund av giftig rök.

I Halikko brann en fabrik som tillverkar ljus ned under fredagsmorgonen och förmiddagen. 200 ton paraffin brann, vilket gav upphov till mycket giftig rök.

– Det går inte att släcka branden! Paraffin går inte att släcka med vatten, och så här stora mängder paraffin går inte att kväva. Vi kommer att låta byggnaden brinna ner och se till så att branden inte sprider sig, säger räddningschef Mika Kontio vid sjutiden på morgonen.

Ungefär 5 000 kvadratmeter av byggnaden rasade samman i branden. Produktions- och kontorsdelen av fabriksbyggnaden totalförstördes i branden. Fabriksbyggnaden är totalt 9 000 kvadratmeter stor.

– Vi ser till så att branden inte sprider sig till lagret som är fullproppat med julsäsongens ljusprodukter, säger Kontio.

Fabriken ligger intill riksväg 110. Myndigheter stängde under morgonen av vägen för trafik mellan Halikko och Rikala. Trafiken omdirigerades.

Myndigheter skickade också ut ett varningsmeddelande till invånarna i staden Salo. Vinden gjorde att den giftiga röken även hotade att sprida sig till staden. Den som känner röklukt ska omedelbart stänga dörrar, fönster och ventilationssystem samt bege sig bort från rökområdet, meddelade myndigheter. På förmiddagen kunde invånarna i Salo återvända till sina hem.

Räddningsverket fick larm om branden ungefär klockan halv fem på fredagsmorgonen.

– Det här är en våldsam brand som vi kommer att kämpa med ända fram till kvällen, säger Kontio.

Klockan halv elva på förmiddagen övergick räddningsverket till eftersläckning av branden. Vid tidpunkten hade rökutvecklingen avtagit.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03