Oljespill där ubåt försvunnit med 53 ombord

Indonesiens militärchef Hadi Tjahjanto. Arkivbild. Bild: Achmad Ibrahim/TT-AP

Indonesisk militär har tappat kontakt med en ubåt, som nu befaras ha sjunkit till över 600 meters djup. Oljespill har synts på havsytan.

53 besättningsmän finns ombord.

Kontakten med ubåten, som ingick i en militärövning där torpeder skulle användas, gick förlorad på onsdagen då fartyget befann sig utanför ön Balis kust.

– Det stämmer att vi förlorat kontakt med KRI Nanggala 402, säger amiral Julius Widjojono.

Den indonesiska ubåten KRI Nanggala har försvunnit. Bilden är från en övning 2017. Bild: TT-AP

Indonesien vände sig omedelbart till Singapore och Australien för hjälp i sökandet, samtidigt som området för försvinnandet granskades. Även Indiens försvarsdepartement har kontaktats.

– Vi söker fortfarande i vattnen utanför Bali, omkring tio mil från kusten, säger landets militärchef Hadi Tjahjanto.

Han uppger till Reuters att kontakten bröts klockan 4.30 på onsdagsmorgonen. Tidigare uppgifter har gjort gällande att kontakten gick förlorad klockan 3.

Försvarsdepartementet har meddelat att man sett spår av olja på en plats där ubåten tidigare valt att gå ned i djupet. Spåren upptäcktes från en helikopter.

Enligt ett uttalande undersöker två krigsfartyg med sonarutrustning nu området, skriver Reuters. Försvinnandet ska ha skett norr om Bali.

– Vi känner till havsområdet, men det är djupt, säger amiral Widjojono.

Ubåten – som byggdes i Tyskland 1978 – skulle genomföra torpedövningar med skarp laddning när befälet bad om att få dyka med ubåten.

"Sedan tillåtelse givits enligt regler, så förlorade vi kontakt med ubåten. Kontakten återupprättades inte", skriver försvarsdepartementet.

44 döda i november 2017:

En argentinsk ubåt sjunker och imploderar omkring 43 mil utanför landets kust. Ubåten lokaliseras ett år och en dag efter olyckan, på omkring 900 meters djup, av ett privat amerikanskt bolag som kartlägger havsbottnar. Enligt flottans befälhavare Gabriel Attis var ubåtens skrov ”helt deformerat och hade kollapsat” när den imploderade.

70 döda i maj 2013:

En kinesisk ubåt förliser under en övning i Gula havet sydost om Peking. Hela besättningen förolyckas. Enligt statliga medier misstänker militären att den mänskliga faktorn ligger bakom olyckan, men regeringen anger bara "tekniska problem" som orsak.

118 döda i augusti 2000:

En brand utbryter på den ryska ubåten Kursk som exploderar i undervattensläge under en stridsövning i Barents hav. De flesta omkommer omedelbart, men några i besättningen överlever i flera dagar innan de dör av syrebrist. Hjärtskärande brev till besättningsmännens efterlevande – skrivna i blod – hittas i vraket.

Fakta: Nyhetsbyrån AFP, BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning