Indonesien skickar tillbaka giftiga sopor

Tullchefen Heru Pambudi framför en container med plastsopor i Jakarta. Bild: Achmad Ibrahim/AP/TT

Sändningar som skulle innehålla plast för återvinning visade sig dölja giftigt material. Nu skickar Indonesien tillbaka hundratals containrar förorenade sopor till västländer.

Bland de över 2 000 containrar som kontrollerats av tullen mellan maj och september innehöll nästan 550 giftigt material eller material som inte var plast.

Mer än 300 containrar har redan skickats tillbaka till sina ursprungsländer. Australien har stått för den största andelen giftigt material, men man kommer också att skicka sopor tillbaka till USA, Tyskland, Grekland, Belgien, Slovenien, Nederländerna, Hongkong, Frankrike och Storbritannien.

Stora mängder sopor har skickats till sydostasiatiska länder sedan Kina, som brukade ta emot merparten av världens plastsopor, stängde dörren för utländskt avfall för att skydda miljön.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning