Indiska teodlares situation väcker kritik

Dåliga löne- och levnadsförhållanden för teodlare i den indiska delstaten Assam väcker internationell kritik. Arkivbild. Bild: TT-AP/Denis Gray

Brittiska tejätten Twinings publicerar en lista över de indiska teodlingar man köper sitt te från. Syftet är att öka insynen, i ljuset av utbredd kritik mot hur indiska odlingsarbetare behandlas.

Indiens teindustri är världens näst största, och sysselsätter 3,5 miljoner människor. Flera arbetsrättsorganisationer har dock larmat om usla förhållanden för många av dem.

I den nordöstra delstaten Assam – där Twinings köper mycket av sitt te – visar en rapport från Traidcraft Exchange, en brittisk organisation för rättvis handel, att kvinnor på teodlingar ofta betalas under två euro om dagen och lever under "motbjudande" förhållanden.

Organisationen har nu startat kampanjen "Who picked my tea?" ("Vem plockade/valde mitt te?") för att förbättra situationen för arbetarna genom ökad insyn i handeln.

En talesperson för Twinings säger att företaget arbetar för att alla dess leverantörer ska möta etiska riktlinjer, och att företaget driver program för att ge samhällen runt dess odlingar tillgång till rent vatten och skolgång för barn.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning