Indiska gripen efter Greta Thunbergs stöd

Anhängare av det indiska regeringspartiet BJP bränner bilder av Greta Thunberg och Meena Harris, systerdotter till USA:s vicepresident Kamala Harris. De reagerar mot att de två uttalat sig till stöd för indiska lantbrukare, emot den indiska regeringen. Bilden togs den 4 februari. Bild: Dinesh Joshi/TT-AP

En miljöaktivist i Indien har gripits av polis anklagad för att ha tagit fram och spridit en politisk skrift som Greta Thunberg varit med och uppmärksammat.

22-åriga Disha Ravi uppges vara en frontfigurerna inom den indiska grenen av svenska Greta Thunbergs klimatrörelse Fridays for future. Enligt polisen är Ravi en av upphovspersonerna till en politisk inlaga som vill uppmärksamma hur indiska lantbrukare drabbas av en lantbruksreform som regeringen vill införa.

Det skriftliga budskapet manar till aktion och Greta Thunberg väckte stor uppmärksamhet – och frän kritik – i Indien när hon spred det på Twitter med kommentaren "Vi står enade med bondeprotesterna i Indien".

Det framgår inte vilket brott Disha Ravi misstänks ha begått, men polisen har uttryckt att hon är "en huvudkonspiratör" bakom det de betraktar som en regeringsfientlig handling.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning