Indisk kändisguru dömd för våldtäkt på 16-åring – "Skulle driva bort onda andar"

En indisk guru med miljoner anhängare har dömts för våldtäkt av en 16-årig flicka. Säkerhetspådraget runt domstolen har varit stort på grund av farhågor om upplopp.

Brottet ska ha skett 2013 och enligt åtalet våldtog gurun flickan med svepskälet att driva ut onda andar. Han döms till livstids fängelse.

77-åriga Asaram bapu, som uppmanar sina följare till sexuell avhållsamhet, har förnekat att han ska ha våldtagit flickan. Han och hans följare anser att rättsprocessen mot honom är politiskt motiverad.

Domstolsförhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar och säkerheten i flera indiska delstater har höjts efter domen. Våldtäktsdomen mot en annan guru 2017 ledde till våldsamheter som resulterade i att ett 30-tal människor dog. Oron är nu stor att Asaram bapus anhängare kommer att reagera på ett liknande vis.

Asaram bapu fick stark kritik för uttalanden han gjorde efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten och mordet på en 23-årig kvinna i huvudstaden New Delhi 2012. Enligt tidningen Indian Express ska han då ha sagt att offret var lika skyldigt som sina våldtäktsmän och att hon hade kunnat undvika att bli våldtagen genom att be.

Stort polispådrag utanför fängelset där gurun hålls. Bild: STR

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03