Indiens nedstängning förlängs

Migrantarbetare från andra delstater väntade på söndagen på en järnvägsstation i Ahmedabad i Indien. Tiotusentals migrantarbetare har mist arbetet på grund av nedstängningen i landet. Bild: Ajit Solanki/TT-AP

Indien förlänger sin nedstängning till slutet av maj. Regeringens besked kommer samtidigt som den hittills högsta dygnssiffran över antalet fall presenterades.

Antalet bekräftat smittade i landet hade på söndagen stigit med 4 987 sedan dagen före. Det betyder att det totala antalet ökade till 90 927 med 2 872 dödsfall.

Nedstängningen, som berör 1,3 miljarder människor, har varit i kraft sedan i slutet av mars. Konsekvenserna för flera miljoner gästarbetare som förlorat sina jobb utan att kunna resa hem till andra provinser har varit förödande.

Sedan landets omfattande tågnät började trafikeras igen i tisdags, om än med begränsad service, har möjligheter öppnats för en del av dem att ta sig till sina hembyar från storstäderna.

Förlängningen av nedstängningen betyder att skolor, kyrkor och tempel, köpcenter, biografer och gym förblir stängda några veckor till. Förbudet för stora folksamlingar i samband med religions- eller sportutövning förlängs också, liksom stoppet för lokal tågtrafik och internationella flyg.

Några restriktioner lättas dock. Restauranger får sälja rätter för avhämtning och sportevenemang utan publik får genomföras.

Läs också: Den här kvinnan hyllas som rockstjärna för sin virusplan

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning