Indien rullar ut vaccinering med ryska Sputnik V

Boende i den indiska miljonstaden Hyderabad kommer att ges de första doserna av Sputnik V. Arkivbild. Bild: Aaron Favila/TT-AP

Indien inleder nu sin vaccination med det rysktillverkade covid-19-vaccinet Sputnik V. Vaccinet, som fick grönt ljus av indiska myndigheter i slutet av april, är det första utländska vaccin att användas i landet.

150 000 doser av det ryska vaccinet anlände till Indien tidigare i maj.

"Ryssland står redo att stötta våra samarbetspartner i Indien för en fullskalig utrullning av Sputnik V så snart så möjligt", skriver Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI) i samband med att vaccinet lanseras.

I framtiden är ambitionerna att tillverkningen av det ryska vaccinet ska ske i Indien och att över 850 miljoner Sputnik-doser per år ska tas fram.

I nuläget använder Indien Astra Zenecas vaccin, som tillverkas i fabriker av indiska Serum Institute, samt det av Indien framtagna vaccinet Covaxin från läkemedelsbolaget Bharat Biotech.

Men vaccinationsprogrammet går långsamt – än så länge är bara drygt tre procent av landets befolkning fått en spruta.

Indien har sedan i mars i år upplevt en förödande uppgång i smittspridningen. Under de senaste dagarna har över 100 döda kroppar spolats upp på Ganges flodbanker – människor som befaras ha dött i pandemin.

Hittills finns över 260 000 rapporterade dödsfall i landet, experter befarar att den verkliga siffran kan vara långt högre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning