Indien och Kina redo att lösa gränsbråk

Indiska och kinesiska gränssoldater drabbade samman i ett slagsmål nära gränsstationen Nathu La som här syns på bilden. Arkivbild från 2006. Bild: GURINDER OSAN/TT-AP

Indien och Kina har kommit överens om att "fredligt" reda ut den senaste tidens konflikter som uppstått vid ländernas gemensamma gräns, uppger Indiens regering efter ett högnivåmöte mellan kärnvapenmakternas militärer.

Spänningarna har trappats upp de senaste veckorna kring ländernas 3 500 kilometer långa gemensamma gräns, längs vilken flera omstridda områden ligger.

Flera bråk har uppstått mellan de tusentals soldater som länderna mobiliserat i områdena. Spänningarna har varit som störst kring den indiska delstaten Ladakh som gränsar mot Tibet i Kina.

Den 9 maj skadades flera soldater på båda sidor i ett slagsmål i den indiska delstaten Sikkim.

"Båda sidor har gått med på att fredligt lösa situationen i gränsområdena i enlighet med flera bilaterala överenskommelser", skriver Indiens utrikesdepartement i ett uttalande, och tillägger att man genom fortsatta militära och diplomatiska förbindelserna vill säkerställa fred i områdena.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning