Inbrott på Teater Viirus – värdefull kamerautrustning stals

Viirus pjäs Familjen Bra strömmades på nätet i höstas. Nu vill teatern fortsätta satsa på digital teater. Bild: Ernest Protasiewicz

All teknik som nyligen köpts in för att strömma Teater Viirus föreställningar har stulits. – Efter alla motgångar som teatrarna haft under coronaåret känns det här helt absurt, säger konstnärliga ledaren Jussi Sorjanen.

Teater Viirus, som håller till i kvarteret Victoria på Busholmen, drabbades av ett inbrott natten till lördagen. Enligt Jussi Sorjanen, konstnärlig ledare på Viirus, har all streamingutrustning stulits från teaterns utrymme.

– Vi började redan i ett tidigt skede fundera hur vi ska göra om restriktionerna fortsätter drabba oss under våren. När sedan Regionförvaltningsverket skärpte reglerna för sammankomster ytterligare beslöt att vi nu måste vi göra något. Tillsammans med Q-teatern köpte vi in dyrbar kamerautrustning och teknik för att kunna strömma våra föreställningar. Det här är en stor satsning, också på långsikt, säger Sorjanen.

Utrustningen hämtades till Viirus från Q-teatern på fredagen. På lördagsmorgonen då teknikerna anlände var allt borta. Det handlar bland annat om flera kameror, en videomixer, radiotelefoner och en borrmaskin.

– Vi gör allt för att kunna nå ut till publiken, och så händer det här. Det känns så absurt! säger Sorjanen.

– Vi som har gått igenom säkerhetsbestämmelser och trygghetsavstånd med Regionförvaltningsverket och verkligen ansträngt oss att hitta trygga lösningar.

Polisen har inlett en brottsutredning men kan inte kommentera något i det här skedet. Inte heller Sorjanen vill spekulera i vad som hänt.

Viirus är för tillfället aktuell med pjäsen Fyra dagar av närhet som enligt planen ska strömmas på nätet tre kvällar i mars. Sorjanen är fast besluten att genomföra planen med start nästa fredag.

– Nationalteatern har lovat att låna ut en del av sin utrustning, och en del grejer kan vi hyra. Det fattas bara att vi får utegångsförbud till fredag. Men pjäsen ska sändas, om jag så skulle stå framför min telefon och läsa upp vad som händer på scen!

Sorjanen hoppas därför publiken ska ställa upp och köpa biljetter till de strömmade föreställningarna.

– Ekonomiskt är det ändå inte vettigt det här. Men vi vill ju att folk ska kunna se vår teater.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning