Inbitna brandmän övar släckning också på lovet

Frivilliga brandmän lär sig mer om markbränder på ett träningsläger i Kroatien: från vänster Dalibor Medved, Andreas Meier, Deutsche Feuerwehrhilfes president, Igor Spoljaric, kommendant för DVD Kupjac och Jens Tegengren, kårchef för Grankulla FBK. Brandbilen är en donation från Deutsche Feuerwehrhilfe och har tidigare tjänstgjort i Tyskland. Bild: Okänd

Då värmeböljan börjar avta och risken för skogsbränder mattas av är det säkert mången brandman som är lycklig över att få ta av sig hjälmen och börja sin semester. Men för vissa innebär ledigheten bara ännu ett tillfälle att förkovra sig.

– Det här är både jobb och semester på samma gång. För mig är brandsläckning och brandsäkerhet mer än ett jobb eller en hobby, det är en livsstil, säger Jens Tegengren, chef för Grankulla frivilliga brandkår. Han inleder sitt eget sommarlov i Kroatien på ett träningsläger för markbrandsläckning.

Tegengren befinner sig tillsammans med 27 andra deltagare från Tyskland, Finland, Frankrike, Österrike och Ryssland i byn Novi Vinodolski i Kroatien, på ett läger arrangerat av den tyska organisationen Deutsche Feuerwehrhilfe. Organisationen samlar material och frivilliga från olika europeiska frivilligbrandkårer och skickar dem till brandkänsliga områden. Syftet är att lära sig ny kunskap, öva sig och, om det behövs, delta i riktiga utryckningar och diverse räddningsuppdrag. Fritiden ägnas sedan åt semesteraktiviteter som sol och bad. Tegengren berättar att deltagarna främst består av frivilliga brandmän, men med finns också till exempel två akutvårdare från Tyskland.

Fokus på markbränder

– Fokus ligger på just den sortens markbränder som vi haft mycket av runtom i Europa nu i sommar, och som kräver extremt mycket tid och resurser att få bukt med. Till exempel det rikssvenska brandskyddet som annars är av hög kvalitet är inte anpassat till den sortens bränder, det var därför det blev så stor kris där.

Tegengren säger att han själv gärna också åkt till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetena där, men då branden bröt ut var biljetterna till Kroatien redan bokade. Men då problemet med torka och bränder blir mer utbrett i hela Europa blir också förebyggande och förberedande arbete allt viktigare:

– Jag vill ändå inte säga att den här verksamheten har planerats med klimatförändringen i åtanke, eftersom dess effekter nog överraskat oss alla särskilt nu i sommar, säger Tegengren.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning