IMF läxar upp Kina

Kinesiska regeringen med premiärminister Li Keqiang, får kritik av Internationella valutafonden.Bild: TT/AP/Ng Han Guan

Internationella valutafonden (IMF) tar Kina i örat efter att landet lanserat en rad stimulansåtgärder för att sätta fart på ekonomin.

Kinas regering har under mer än ett års tid fört en aggressiv politik för att minska belåningsgraden. Men i måndags meddelande Kinas premiärminister Li Keqiang att regeringen planerar att lätta på skattereglerna för att aktivt stimulera ekonomin. Bland annat har skattelättnader om 160 miljarder dollar aviserats. En mångmiljardsatsning på infrastruktur har också presenterats.

Den snabba omsvängningen gillas emellertid inte av IMF som i dag varnar Kina för att en återgång till kreditdrivna stimlansåtgärder kan öka sårbarheten hos ekonomin och leda till tvära kast.

I stället förordar valutafonden en långsam omställning från beroendet av snabbväxande utrikeshandel till en mer hållbar ekonomi där inhemsk efterfrågan är i fokus.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00