"im still alive btw. but going down now! i love you !!!!!"

Bild: Lehtikuva/Jens Noergaard Larsen

Några sms från Kim Wall ombord på ubåten är de sista livstecknen som hennes pojkvän får från den svenska journalisten – endast Peter Madsen finns på ubåten när den dyker upp dagen efter i Kögebukten.När rättegången nu har börjat mot ubåtsbyggaren nekar han fortsatt till att ha mördat Kim Wall.

En dryg timme efter att Kim Wall seglat iväg med Peter Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus på kvällen den 10 augusti skickar hon sms till sin pojkvän.

"im still alive btw. but going down now! i love you !!!!!".

Dessa meddelanden är de sista som kommer från Kim Wall. Det sista som pojkvännen hör från henne. Endast ubåtsbyggaren Peter Madsen är ombord på farkosten när den dyker upp i Kögebukten klockan 10.30 dagen efter. Därefter misstänks Madsen medvetet ha sänkt ubåten och senare under fredagen den 11 augusti anhålls han misstänkt för att ha dödat Kim Wall.

Nekar till mord

Drygt sju månader senare har rättegången mot den mordåtalade Madsen inletts i Köpenhamns byrets sal 60. Fängelse på livstid eller förvar är de enda alternativen specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen ser för Peter Madsen, som fortsatt nekar till anklagelsen om att ha mördat Kim Wall.

Dansken är misstänkt för att ha bundit henne och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Madsen misstänks ha dödat Kim Wall och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar. Madsens förklaringar om vad som har hänt Kim Wall har ändrats i takt med polisens genombrott i utredningen.

Peter Madsen, klädd i en svart t-shirt, sitter med knutna händer, som han vilar sin haka mot, när en video visas i rättssalen om hur det såg ut inne i ubåten. Filmen gjordes efter att ubåten tagits i beslag av polis. Man får se hur en polisman går ner genom ubåtstornet längs en stege och det ser trångt ut.

Brutal genomgång

Bilden på torson, som hittades den 21 augusti, visas för rätten. Men inte för åhörare. Sedan följer en brutal genomgång som visar att torson utsatts för grovt våld med flera stick och snitt, bland annat vid underlivet. Madsen ser ut att noga följa med i genomgången.

I rättssalen visas även ubåtens färd. Ubåten hade ingen transponder som gjorde att man kunde följa dess väg, men det har gått att göra via ett annat tekniskt system.

Utöver de misstänkta brotten mot Kim Wall är han också anklagad på att framfört ubåten på ett riskabelt sätt. Han utsatte andra för fara, däribland besättningen ombord på ett fartyg som han var väldigt nära.

– Ubåten ska konfiskeras, säger åklagaren i rättssalen.

När åtalet väcktes i januari fortsatte Madsen att förneka brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet. Madsen står även åtalad för sexbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03