Ilves snuvade IFK Mariehamn på cupguldet med en perfekt bortamatch

Guldjubel för Ilves i Mariehamn. Bild: Jonas Edvik/Lehtikuva

Tammerforslaget Ilves firade sitt första guld på över 25 år efter att ha slagit IFK Marieham i cupfinalen med 2-0 på bortaplan.

Stunden då keepern Mika Hilander lyfte mästerskapspokalen i luften i det soliga Mariehamn förblir med säkerhet oförglömlig för en stor del av Ilves anhängare.

– Detta är något enormt stort för mig personligen och för Ilves som klubb. Jag hoppas segern gynnar fotbollen i Tammerfors i framtiden, säger Hilander i en intervju för Ruutu efter slutsignalen.

Den 35-åriga Hilander har gjort en lång karriär på de inhemska spelplanerna men har inte fått hålla i alltför många bucklor. Den erfarna målvaktsbjässen har varit stark för Ilves i cupen och kommenterade finalen självsäkert.

– I mitt tycke var vi det klart bättre laget direkt från avspark. Det är en fantastisk trupp vi har, alla jobbar hårt för det gemensamma målet från morgon till kväll. Det känns bra att vara i Ilves.

Bortasupporterskaran som åkt över till Åland fick vittna sitt lag spela en exemplarisk finalmatch där Ilves försvarade tätt och lyckades lägga in bollen ur de lägen man skapade. Det var Matias Ojala som inledde målskyttet i den 33:e minuten då mittfältaren nåddes i boxen av ett inlägg av Felipe Aspegren.

Gästernas andra mål kom strax innan pausvilan då IFK-försvaret yrade och inte klarade av att putsa bollen efter ett inlägg. Framme var mittbacken Tatu Miettunen och styrde in bollen efter några studsar.

För hemmalagets del var den fartfyllda första halvleken avgörande. IFK skapade bra med lägen men saknade lugnet och vassheten i avsluten. Efter att Ilves kapitaliserat på sina chanser såg IFK inte ut att utmana om seger på allvar, trots flera offensiva byten av tränare Peter Lundberg.

Målskytten Ojala anser att segerreceptet var att följa och tro på den egna speltaktiken.

– Laget spelar med känsla och försvarar starkt. Med vår spelstil lyckas vi inte alltid göra mål, vilket resulterar i oavgjorda matcher, men då vi hittar rätt är vi mycket svåra att besegra, förklarar Ojala som till slut stod för matchens segermål.

I och med cupsegern inkasserar Ilves 50 000 euro och får en automatisk plats i Europacupens kval nästa säsong.

IFK Mariehamn–Ilves 0-2 (0-2, 0-0)

33' Matias Ojala 1-0

44' Tatu Miettunen 2-0

Publik: 3250

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning