Ilta-Sanomat: Nästa torsdag flyger finländare från al-Hol till Finland

Enligt Ilta-Sanomats uppgifter har finska myndigheter gjort sig redo för att ta emot återvändare från flyktinglägret al-Hol redan nästa vecka. Bild: Ari Sundberg/SPT

Enligt Iltasanomat förbereder sig hälsomyndigheterna i Helsingfors på att ta emot familjer från flyktinglägret al-Hol i Syrien. Enligt tidningen anländer familjerna redan nästa vecka.

Enligt en källa som Ilta-Sanomat har talat med kommer de som vill återvända till Finland att transporteras med ett flygplan den 19 december. Uppgifterna är inte bekräftade.

Läs också: Skydda och skipa rättvisa hemma

Markku Mäkijärvi, ledande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) bekräftar inte datumet till Ilta-Sanomat. Han säger att sjukvårdsdistrikt har haft beredskap att ta emot återvändare en längre tid, men att han inte har hört om något specifikt datum.

– Den mest preciserade tidpunkten som jag har hört om är "möjligtvis redan innan jul", säger han till IS.

Läs också: Ett femtiotal tjänstemän har arbetat med frågan om IS-finländarna – politiska beslut dröjer

Statsminister Sanna Marin (SDP) ville inte heller bekräfta uppgifterna till Yles A-studio på tisdagen. Men enligt anonyma källor till Yle finns det en klar plan för repatrieringen av de finländska kvinnorna och barnen i lägret.

På onsdag kommer Sannfinländarna att lämna in en interpellation angående flyktinglägret al-Hol. Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu har beslutat att gå med i interpellationen.

Läs också: "Man kan inte anta att IS-kvinnorna är radikaliserade"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning