Iltalehti: Ville Peltonen blir HIFK:s nästa tränare

Ville Peltonen återvänder till IFK. Bild: Robert Hradil / Lehtikuva

Iltalehti skriver att Ville Peltonen tar över som tränare för HIFK:s hockeyligalag.

Ville Peltonen återvänder till Finland och HIFK. Den före detta IFK-kaptenen tar enligt Iltalehti över som ansvarig tränare för ishockeyligalaget från och med nästa höst.

Peltonen ersätter Jarno Pikkarainen som haft ansvaret som tränare sedan januari 2019 då han ersatte Ari-Pekka Selin som fick sparken från sin post.

Under Pikkarainens ledning har IFK inte nått några större framgångar. Under hans första vår blev det förlust i bronsmatchen mot Tappara efter att laget slagit ut Pelicans i kvartsfinal men förlorat mot Kärpät i semifinal. Förra säsongen låg IFK sexa i grundserien då säsongens bröts på grund av coronapandemin och för tillfället ligger laget på sjätteplats i tabellen.

HIFK har inte vunnit ett enda mästerskap sedan våren 2011 trots att laget år efter år har en av ligans största spelarbudgeter. Då IFK vann guld 2011 fungerade Ville Peltonen som lagkapten och Kari Jalonen tränade laget.

Peltonen stod för ett hattrick i den fjärde och avgörande finalen i Esbo då IFK besegrade Blues i finalserien. Han stod också för ett hattrick i VM-finalen 1995 då lejonen spelade hem sitt första VM-guld.

Peltonen avslutade sin spelarkarriär våren 2014 och har sedan dess arbetat som tränare. Han fungerade som assisterande tränare i herrlandslaget 2014–16, som assisterande tränare i SC Bern (där Kari Jalonen var tränare) 2016–18 och som ansvarig tränare i Lausanne HC 2018–20.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning