Iltalehti: SFP-kandidat i Närpes misstänkt för valbrott – polisanmäls

Centralvalnämnden polisanmäler fallet. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Partisekreterare Fredrik Guseff: "Misstankarna tagna ur luften."

En SFP-kandidat i Närpes kommer att polisanmälas, skriver Iltalehti på måndagen. Syd-Österbotten rapporterade om fallet redan förra veckan. Kandidaten hade samlat ihop en grupp på tiotals invandrare som tillsammans gick för att förhandsrösta. Centralvalnämnden kommer att polisanmäla fallet på tisdag, skriver Iltalehti.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff säger att misstankarna är tagna ur luften

– Det var en förening med nyfinländska kvinnor i Närpes som arrangerade ett jippo för att höja valdeltagandet. De hjälpte väljare att ta sig till vallokalen och hjälpte till med hur man ska rösta för det var många som aldrig röstat förut. Det föll tydligen inte alla i smaken.

– Centralvalnämnden tyckte i onsdags att de skulle fatta beslut om att polisanmäla det här utan att ha hört varken valfunktionärer eller någon som var på plats.

Guseff kan inte säga vilken lag kandidaten eventuellt brutit mot.

– De har hänvisat till att en kandidat var på plats i vallokalen, men det är inte förbjudet för en kandidat att vara på plats och hjälpa folk, till exempel genom att tolka. Så länge som inte flera varit i valbåset så är det inte ett problem, och dessutom borde ju valfunktionärerna på plats ha ingripit om de tycker att något är inkorrekt.

– På basis av vad jag hört av kandidaten och andra som varit på plats finns det ingenting som tyder på att någonting skulle ha varit i strid med lagstiftningen. Det här verkar taget ur luften och dessutom finnas vissa politiska bakgrunder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning