Jokerit bekräftar: Flyger inte till Minsk – spelare mordhotade

Jokerits supportar har hotat med bojkott om laget reser till Minsk. Nu är resan inställd. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

KHL-laget Jokerit har fått massiv kritik från de flesta håll då laget ända in i det sista varit på väg till Minsk för att spela premiär på torsdag kväll. Men då laget skulle avresa klockan 13 på torsdagen infann sig aldrig spelarna på Helsingfors-Vanda flygplats.

Finnairs plan till Minsk ställdes in efter att det stod klart att Jokerit inte dyker upp på flygplatsen.

Iltalehti var först med att rapportera om detta och strax efter det bekräftade Jokerit på Twitter att matchen mellan Jokerit och Dinamo Minsk är inställd.

Som det ser ut nu spelar Jokerit första matchen för säsongen i Riga på lördag.

De väldiga protesterna och massdemonstrationerna mot presidenten och diktatorn Aleksandr Lukasjenko har pågått i veckor, men Jokerit har in i det sista varit på väg till Belarus.

här sade ordföranden Jari Kurri i måndags.

Landet är känt för att inte ge mycket för mänskliga rättigheter eller åsiktsfrihet. Tortyr hör till vardagsverktygen mot regimkritiker.

Och därför har Jokerits planerade resa till diktaturen väckt så starka känslor. Jokerits mest fanatiska och trogna supportergruppering, Eteläpääty, meddelade tidigare i veckan att man kommer att bojkotta lagets hemmamatcher om Jokerit reser till Minsk.

Enligt hockeysajten Jatkoaika var det spelarna i Jokerit som låg bakom beslutet. Detta efter att flera spelare mordhotats från belarusiskt håll.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning