Ilta-Sanomat: Fler högerextremister än jihadister i Finlands fängelser

I början av 2018 ansågs två tredjedelar av de radikaliserade fångarna vara jihadister, men fängelsepersonalen har blivit bättre på att skilja mellan fredlig religionsutövning och extremism. Bild: SPT/Ari Sundberg

Fängelsepersonalen har blivit bättre på att skilja mellan fredliga muslimer och radikaliserade jihadister.

Det finns 50–60 radikaliserade personer i fängelserna i Finland, rapporterar Ilta-Sanomat. Den största gruppen är högerextremister och den näststörsta är radikala jihadister.

Förra året ansågs två tredjedelar av de 49 fångarna som följde våldsamma ideologier vara jihadister.

– Mest påverkas siffrorna av att vi hela tiden utbildar vår personal att bättre känna igen radikalisering, säger Annika Finnberg, expert vid Brottspåföljdsmyndigheten, till Ilta-Sanomat.

Enligt Finnberg har fängelsepersonalen blivit bättre på att skilja mellan fredligt utövande av islam och radikalisering. En annan orsak till de förändrade siffrorna kan vara att fler högerextremister har dömts till fängelse.

Brottspåföljdsmyndigheten har börjat granska radikalisering noggrannare efter terrorattacker i Europa som förknippas med radikalisering i fängelser.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning