Ilta-Sanomat: Fler högerextremister än jihadister i Finlands fängelser

I början av 2018 ansågs två tredjedelar av de radikaliserade fångarna vara jihadister, men fängelsepersonalen har blivit bättre på att skilja mellan fredlig religionsutövning och extremism. Bild: SPT/Ari Sundberg

Fängelsepersonalen har blivit bättre på att skilja mellan fredliga muslimer och radikaliserade jihadister.

Det finns 50–60 radikaliserade personer i fängelserna i Finland, rapporterar Ilta-Sanomat. Den största gruppen är högerextremister och den näststörsta är radikala jihadister.

Förra året ansågs två tredjedelar av de 49 fångarna som följde våldsamma ideologier vara jihadister.

– Mest påverkas siffrorna av att vi hela tiden utbildar vår personal att bättre känna igen radikalisering, säger Annika Finnberg, expert vid Brottspåföljdsmyndigheten, till Ilta-Sanomat.

Enligt Finnberg har fängelsepersonalen blivit bättre på att skilja mellan fredligt utövande av islam och radikalisering. En annan orsak till de förändrade siffrorna kan vara att fler högerextremister har dömts till fängelse.

Brottspåföljdsmyndigheten har börjat granska radikalisering noggrannare efter terrorattacker i Europa som förknippas med radikalisering i fängelser.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46