Ilsken granne klöv uthus i två bitar

Dottern till grannen vars hus klövs itu, talar ut i en video för norska VG. Bild: VG

Fyra dagar ska en domstol i Norge ägna åt en grannfejd på Nesøya i Asker.

Åtalad är en 43-årig man. 2014 lejde han hantverkare till att klyva ett uthus, med motiveringen att huset till hälften stod på hans tomt.

Mannen nekade till grov skadegörelse när rättegången inleddes i tingsrätten för Asker og Bærum i Sandvika, skriver tidningen Budstikka. Han står också till svars för att ha avlägsnat en stenmur, ett par fruktträd, några bärbuskar, ett växthus och ett gärde.

Huskapningen utfördes medan grannarna var bortresta. 43-åringen hävdar att en advokat rått honom att riva uthuset.

När polisen kom på plats bedömdes skadorna redan som så stora att det inte var meningsfullt att stoppa arbetet, bara säkra ägodelar som låg i uthuset, sade åklagaren Knut Christian Braae-Johannesen i sitt inledningsanförande i rätten.

– Jag tror att poliserna tyckte att det var en typisk Nesøya-tvist och att den var väldigt kul, sade den åtalade.

43-åringen har redan förlorat tvister om vägrättigheter, gärden och nyttjanderätt samt dömts att betala grannarnas rättegångskostnader.

Hans försvarare, advokat Trygve Staff, är bekymrad över den massiva mediebevakningen. Den kan ha färgat rättens uppfattning, befarar han.

Grannarna, som uttalat sig i tidningen Verdens Gang, beskriver umgänget över tomtgränsen som en mardröm. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning