Ilskan inför OS – Sydkorea vill förbjuda Japans krigsflagga

Japans flotta använder krigsflaggan med den uppåtgående solen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sydkorea anser att Japans krigsflagga är en politisk symbol och kräver därför att den förbjuds under de olympiska sommarspelen i Tokyo.

Sydkorea vädjar till internationella olympiska kommittén IOK om ett förbud mot att använda det japanska kejsardömets krigsflagga från andra världskriget under de olympiska sommarspelen i Tokyo 2020. Sydkorea anser att krigsflaggan är en politisk symbol som påminner Sydkorea och andra länder om Japans erövringskrig under andra världskriget – precis som Nazi-Tysklands hakkors i Europa.

– Att använda flaggan skulle vara i strid med den olympiska andan, som befrämjar världsfred och kärlek för mänskligheten, säger Sydkoreas idrottsministerium i ett brev till IOK-chefen Thomas Bach enligt AP.

De olympiska reglerna förbjuder diskrimination och politiska demonstrationer, men Japan anser att krigsflaggan inte är politisk. Arrangörskommittén i Tokyo vill inte förbjuda krigsflaggan, som föreställer en uppåtgående sol.

– Flaggan anses inte vara ett politiskt ställningstagande, så den anses inte vara förbjuden, säger en talesperson för OS-arrangörskommittén till Insidethegames.biz.

Krigsflaggan med den uppåtgående solen är inte Japans officiella flagga, men används fortfarande av bland annat Japans flotta. Enligt Sydkorea är krigsflaggan populär bland extremhögern i Japan. Sydkorea led under Japans ockupation 1941-1945.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har förbjudit krigsflaggan i fotbollssammanhang. Sydkorea hoppas att IOK gör detsamma.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning