Ilskan inför OS – Sydkorea vill förbjuda Japans krigsflagga

Japans flotta använder krigsflaggan med den uppåtgående solen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sydkorea anser att Japans krigsflagga är en politisk symbol och kräver därför att den förbjuds under de olympiska sommarspelen i Tokyo.

Sydkorea vädjar till internationella olympiska kommittén IOK om ett förbud mot att använda det japanska kejsardömets krigsflagga från andra världskriget under de olympiska sommarspelen i Tokyo 2020. Sydkorea anser att krigsflaggan är en politisk symbol som påminner Sydkorea och andra länder om Japans erövringskrig under andra världskriget – precis som Nazi-Tysklands hakkors i Europa.

– Att använda flaggan skulle vara i strid med den olympiska andan, som befrämjar världsfred och kärlek för mänskligheten, säger Sydkoreas idrottsministerium i ett brev till IOK-chefen Thomas Bach enligt AP.

De olympiska reglerna förbjuder diskrimination och politiska demonstrationer, men Japan anser att krigsflaggan inte är politisk. Arrangörskommittén i Tokyo vill inte förbjuda krigsflaggan, som föreställer en uppåtgående sol.

– Flaggan anses inte vara ett politiskt ställningstagande, så den anses inte vara förbjuden, säger en talesperson för OS-arrangörskommittén till Insidethegames.biz.

Krigsflaggan med den uppåtgående solen är inte Japans officiella flagga, men används fortfarande av bland annat Japans flotta. Enligt Sydkorea är krigsflaggan populär bland extremhögern i Japan. Sydkorea led under Japans ockupation 1941-1945.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har förbjudit krigsflaggan i fotbollssammanhang. Sydkorea hoppas att IOK gör detsamma.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning