Ilska mot Richard Hammond efter glasshån

Programledaren Richard Hammond (t.h., bredvid kollegerna James May och Jeremy Clarkson) har hamnat i blåsväder efter ett uttalande om glass. Arkivbild. Bild: EPA/ANDY RAIN

Den brittiske programledaren Richard Hammond får hård kritik i Storbritannien och på nätet sedan han antytt att enbart homosexuella män äter glass.

Det var i ett avsnitt av programmet The Grand Tour som Hammond yttrade kommentaren.

I avsnittet säger Hammonds kollega Jeremy Clarkson hur det inte går att äta glass i en bil med vita säten.

– Det är lugnt. Jag äter inte glass. Det har något att göra med att jag är heterosexuell, säger Hammond som svar, något som följs av jubel och applåder från studiopubliken.

– Menar du att alla barn är homosexuella? frågar Clarkson.

– Det är inget fel med det, men om en vuxen man äter glass är det mer på ett visst sätt än ett annat, svarar Hammond.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En talesperson för HBTQ-organisationen Stonewall kallar Hammonds ord "löjliga" och säger till The Guardian att de "valdes medvetet för att håna och förminska".

– Det är en perverterad värld vi lever i om ett vardagsnöje som att äta glass används i homofoba gliringar. Publikens gensvar gör också saken värre, säger en annan människorättsaktivist till tidningen.

Richard Hammond får också hård kritik på sociala medier.

"Vissa heterokillar är så trasiga att de inte ens kan äta glass", skriver artisten Olly Alexander på Twitter.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning