Ilska efter Ferrante-artikel

Jojo Moyes. Arkivbild. Bild: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Den italienske journalisten Claudio Gattis arbete med att försöka avslöja författarpseudonymen Elena Ferrantes identitet har väckt ilska i bokbranschen. Ferrantes förläggare kallar Gattis artikel "vidrig".

Elena Ferrantes förläggare Sandro Ferri, som uttalar sig i The Guardian, säger att han inte har någon som helst förståelse för Claudio Gattis arbete, skriver Dagens Nyheter.

– Vi tycker den här typen av journalistik är vidrig. Att leta i plånboken hos en författare som helt enkelt valt att inte vara offentlig, säger Ferri.

Ett flertal författare reagerar också med ilska på Claudio Gattis artikel. Bland dem som har reagerat starkast är Jojo Moyes (Arvet efter dig) och Roxane Gay (Bad feminist). Moyes skriver på Twitter att "bara kriminella förtjänar att demaskeras".

Gay, som också uttrycker sina tankar på Twitter, skriver:

"Folk har rätt till hemligheter, även kända människor. Det enda undantaget är troligtvis politiker."

Det var i helgen som Gattis artikel sampublicerades i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, italienska Il Sole 24 Ore, amerikanska New York Review of Books och den franska sajten Mediapart. I texten nämns en Rom-baserad översättare som trolig upphovsperson till pseudonymen Elena Ferrante.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning