Ilska efter Ferrante-artikel

Jojo Moyes. Arkivbild. Bild: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Den italienske journalisten Claudio Gattis arbete med att försöka avslöja författarpseudonymen Elena Ferrantes identitet har väckt ilska i bokbranschen. Ferrantes förläggare kallar Gattis artikel "vidrig".

Elena Ferrantes förläggare Sandro Ferri, som uttalar sig i The Guardian, säger att han inte har någon som helst förståelse för Claudio Gattis arbete, skriver Dagens Nyheter.

– Vi tycker den här typen av journalistik är vidrig. Att leta i plånboken hos en författare som helt enkelt valt att inte vara offentlig, säger Ferri.

Ett flertal författare reagerar också med ilska på Claudio Gattis artikel. Bland dem som har reagerat starkast är Jojo Moyes (Arvet efter dig) och Roxane Gay (Bad feminist). Moyes skriver på Twitter att "bara kriminella förtjänar att demaskeras".

Gay, som också uttrycker sina tankar på Twitter, skriver:

"Folk har rätt till hemligheter, även kända människor. Det enda undantaget är troligtvis politiker."

Det var i helgen som Gattis artikel sampublicerades i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, italienska Il Sole 24 Ore, amerikanska New York Review of Books och den franska sajten Mediapart. I texten nämns en Rom-baserad översättare som trolig upphovsperson till pseudonymen Elena Ferrante.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning