Tidning: Nästan alla på Kårkulla-vårdhem har coronasmitta

17 fall av covid-19 med koppling Kårkulla-boendet Storsveden i Vasa har konstaterats. Bild: Ari Sundberg/SPT

En stor del av personalen har bekräftats smittade på Kårkullas servicehem Sundom boende, skriver Ilkka-Pohjalainen.

Totalt 17 personer vid serviceboendet Storsveden i Sundom i Vasa har bekräftats ha covid-19, rapporterar, rapporterar Ilkka-Pohjalainen.

Åtta av de smittade bor på servicehemmet och nio smittade är personal. Det bor sammanlagt nio personer på boendet, medan personalen består av 18 personer.

En av de smittade boende vårdas på sjukhus, men är inte i kritiskt tillstånd. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger till tidningen att de övriga smittade mår bra och vårdas i sina egna rum.

På vårdhemmet bor äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning. Enheten har satts i karantän och hela personalen har testats för corona.

Tidigare i veckan rapporterade Vasabladet att fall av covid-19 hade konstaterats vid Storsvedens boende.

– Vi har haft strikta försiktighetsåtgärder och sett över våra rutiner för fysisk distansering och hygien i alla våra enheter, men nu gick det så här. Enligt smittskyddsläkaren var det bara en tidsfråga tills smittan sprider sig till ett seniorhus i Vasa, sade direktör Sofia Ulfstedt då.

Kårkulla samkommun har 43 serviceenheter med cirka 100 verksamhetsställen i Svenskfinland.

Rättelse: Tidigare innehöll artikeln en bild som påstods föreställa boendet Storsveden i Vasa, men huset på bilden var en helt annan byggnad. Felet är nu korrigerat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning