Ilja Janitskin kunde ha blivit hockeyspelare – nu åtalas han för en lång rad brott

I dag inleds rättegången mot Ilja Janitskin, grundare av MV-lehti. Bild: Lehtikuva/Yle/Juha Tuominen

Bandidosmedlem, klädföretagare och aspirerande presidentkandidat – MV-lehtis grundare Ilja Janitskin har hunnit med mycket. I dag inleds rättegången mot honom, där han åtalas för bland annat grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Allt hade kanske kunnat vara annorlunda för Ilja Janitskin, och möjligen också för det finländska offentliga samtalet. Då Janitskin var i tjugoårsåldern skadade han handen, vilket satte punkt för en lovande ishockeykarriär.

– Mitt livs värsta kris var då min hand gick sönder och hockeykarriären slutade vid tjugo. I princip hade jag kunnat vara yrkesspelare om kroppen hade hållit, säger Janitskin i en intervju för tidningen Image som publicerades 2015.

Läs också: Journalister portade från rättegången mot Ilja Janitskin och Johan Bäckman

Janitskin är född 1977 och från Lieksa, men flyttade snabbt närmare de större cirklarna i Helsingfors och utomlands, där han inlöste en plats på partyscenen. Tillsammans med Jussi Ahde inledde han i början på 2000-talet sin mediebana, då de startade trendmagasinet Absolute med Janitskin som chefredaktör. Tidskriften trycktes på glansigt papper i 30 000 exemplar, men dess saga var all efter bara två nummer.

Flyttat runt

Efter motgången med Absolute tog Janitskin sitt pick och pack och flyttade utomlands, något han skulle komma att göra i olika omgångar. Den här gången gick flyttlasset till Miami, nästa gång skulle det bli Kanarieöarna. Däremellan jobbade Janitskin bland annat inom säkerhetsbranschen och öppnade en jeansaffär.

Festen fortsatte, men Janitskin återvände till Finland igen och anslöt sig till den kriminella motorcykelklubben Bandidos.

– Jag har varit fullvärdig medlem i Bandidos och jag har fortfarande vänner i de cirklarna. Det var en bra erfarenhet och jag lärde mig att man står vid sitt ord. Under den tiden blev jag inte en enda gång anhållen, förhörd eller dömd, säger Janitskin i Image.

På den smala vägen har Janitskin ändå inte hållit sig under den här tiden heller, och enligt Image ska han ha dömts för flera fall av misshandel och fått böter för kokainbruk. Men de brott som handlar om hets mot folkgrupp, ärekränkning, sekretessbrott med mera som Janitskin nu står åtalad för hänger i de flesta fall ihop med nätpublikationen MV-lehti. Sammanlagt står Janitskin nu åtalad för ett tjugotal brott.

Det var 2014 som Janitskin grundade MV-lehti, till en början kallad Mitä vittua??!!. Nätpublikationen är känd för att publicera falska nyheter, ofta med udden riktad mot utlänningar, muslimer, judar, enskilda personer och de etablerade medierna. Misstankarna om bland annat grov ärekränkning och grov hets mot folkgrupp, som han nu står åtalad för, kommenterade han i en intervju för Svenska Yle i vintras som påhittade beskyllningar.

– Jag vill inte ens kommentera de brott som jag misstänks ha gjort. Allt är påhittat och fabricerat, sade Janitskin till Yle.

Kandidat i riksdagsvalet

De senaste åren har han bott först i Spanien och sedan i Andorra, där de finländska myndigheterna gjort flera försök att få honom utlämnad tills det slutligen lyckades i april i år.

I ett reportage i tidskriften Seiska från i vintras får man kika in i Janitskins 200 kvadratmeter stora lägenhet i bergen i Andorra. På bilderna poserar Janitskin med sin hund Rapido av rasen dogo argentino, en ras som avlats fram för storviltjakt men också använts som kamphund och är förbjuden i vissa länder.

Frånvaron från Finland har inte hindrat Janitskin från att ha ambitioner i finländsk politik, och ännu i höstas hade han för avsikt att ställa upp i presidentvalet. Hans anhängare lyckades ändå inte få ihop tillräckligt med anhängarkort, och i november meddelade han på sociala medier att han inte ställer upp. Tidningen Demokraatti kunde meddela att siktet nu var inställt på riksdagsvalet i stället.

– Där ska jag vara med, vare sig folk vill det eller inte, citerar Demokraatti Janitskin i november.

Då hade han redan suttit fängslad respektive i husarrest i sitt hem i Andorra sedan han greps av lokala myndigheter i augusti. På rörelsen Reformis hemsida – där tidigare Sannfinländaren James Hirvisaari, som uteslöts ur partiet efter att han fotat sin gäst som gjorde nazisthälsning i riksdagen – står som initiativtagare, listas Janitskin som en av kandidaterna i Helsingfors i riksdagsvalet nästa år.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning