IL: Ville Leinos karriär över

Ville Leino (t.h.) representerade bland annat NHL-laget Buffalo Sabres under sin spelarkarriär. Bild: Richard Wolowicz / AFP / Lehtikuva

Ville Leino lägger ner ishockeykarriären, konstaterar han i en intervju för kvällstidningen Iltalehti.

Därmed blev SHL-klubben Växjö hans sista elitklubb. Leino stod för 8 mål och 15 assist på 44 grundseriematcher i Sverige förra säsongen.

Leino fyller 34 på fredag. Han har haft skadeproblem de senaste åren och uppger att det är en av de största orsakerna till att han slutar.

Leino vann FM-guld med HPK 2006 och flyttade via Jokerit till NHL, där han spelade för Detroit, Philadelphia och Buffalo. År 2011 skrev han på ett långt, lukrativt kontrakt med Buffalo, men lyckades aldrig leva upp till förväntningarna. Buffalo valde tidigt att betala för att bli av med Leino, så han kommer att tjäna drygt en miljon euro per säsong i NHL-lön fram till 2020.

NHL-karriärens höjdpunkt blev slutspelet med Philadelphia våren 2010. Leino stod för hela 21 poäng på 19 matcher.

– Scott Hartnell och Daniel Briere spelade i min kedja då. I Philadelphia och Jokerit nådde jag tidvis upp till min maximala kapacitet, säger Leino till Iltalehti.

Säsongen därpå stod han för 53 poäng på 81 matcher i grundserien för Flyers. Efter flytten till Buffalo gick det betydligt sämre – totalt 51 poäng i 137 matcher utspridda på 3 säsonger.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning