IL: Vähämäki bodde i olovlig källarlägenhet

Riksdagsledamot Ville Vähämäki har enligt Iltalehtis uppgifter bott två år i en olovlig lägenhet i Tölö i Helsingfors.

I två år har riksdagsledamot Ville Vähämäki (Sannf) bott i ett förrådsutrymme som olovligt byggts om till en lägenhet.

Iltalehti rapporterar om Vähämäkis bostadsarrangemang. Mellan åren 2011 och 2013 bodde han i ett källarutrymme som inte är avsett för att användas som bostad. Samtidigt lyfte han förhöjd kostnadsersättning från riksdagen.

Riksdagsledamöter är berättigade till förhöjd kostnadsersättning ifall de utöver sin fasta bostad i valdistriktet har en andra bostad i huvudstadsregionen. Vähämäki betalade 800 euro i månaden för källarbostaden. Han fick 493,40 euro i förhöjd kostnadsersättning.

I mars i år beordrade Helsingfors stad att den som äger bostaden ska riva köksvrån och badrummet. Staden hotade med ett vite på 5 000 euro.

Tidigare har Iltalehti rapporterat om att Teuvo Hakkarainen (Sannf) bor i en olovlig bastu som han hyr tillsammans med Vähämäki.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning