IL: Tempelplatsens kyrka togs upp i Islamiska statens propagandatidning i fjol

Polisuppbåd utanför Tempelplatsens kyrka. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tempelplatsens kyrka i Helsingfors nämndes förra sommaren i en tidning som hör till jihadiströrelsen IS propagandamaskineri, skriver Iltalehti.

Skribenten som påstås vara en finsk kvinna beskrev sin radikaliseringsprocess i en text i Dabiq-tidningen, skriver Iltalehti.

Polisen uppgav under måndagen att man misstänker att ett terrordåd planerats mot Tempelplatsens kyrka.

Skribenten till texten som publicerades i Dabiq-tidningen på sommaren i fjol har märkts ut som Umm Khalid al-Finlandiyyah, vilket betyder Khalids finländska mamma. I samband med den fanatiska texten fanns det en bild på Tempelplatsens kyrka med bildtexten: "Hednisk kyrka i Finland".

Skribenten uppmanade bland annat alla finländare att konvertera till islam och uppmanade också att attackera korsfarare och deras allierade. 

CKP: Liknande hot har inträffat tidigare:

Centralkriminalpolisen uppger att söndagens misstänkta terrorhot mot Tempelplatsens kyrka inte är det första i sitt slag i Finland.

Kriminalöverkommissarie Tero Haapala säger att de tidigare hoten har gällt risker kopplade till personer som finns i Skyddspolisens register. En del av hoten har varit tidsmässigt och geografiskt konkreta. Skillnaden är att polisen i de fallen inte valt att genomföra stora synliga operationer i stil med söndagens.

Haapala säger att flera fall, varav en del fortfarande är under förundersökning, i huvudsak inträffade från och med slutet av 2015. 

CKP uppger också att det inte finns någon direkt koppling mellan det misstänkta terrorhotet mot Tempelplatsens kyrka i Helsingfors och Skyddspolisens hotbild som offentliggjordes förra veckan.

Skypo uppgav på onsdagen att terrorhotet mot Finland är högre än någonsin tidigare.

– När det gäller det här hotet kom det till myndigheternas kännedom först efter uppgifterna om hotnivån. Med andra ord är de inte kopplade i den meningen, sade kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid CKP.

– Hotuppskattningar är vardagsverksamhet för oss. I det här fallet skred vi till åtgärder mycket snart efter att polisen fick kännedom om hotet. Vi ödslade inte tid.

CKP har inte avslöjat vilka uppgifter som ligger bakom söndagens operation och varför man misstänkte att kyrkan var målet. På måndagen placerade man ut betonghinder kring kyrkan. Hindren är fortfarande där.

– I all verksamhet där det finns hot mot liv och hälsa är tröskeln till åtgärder extremt låg.

Ingen har gripits på grund av misstankarna.

Skypo: Hotbilden uppdateras inte

Skypo uppdaterade förra veckan sin hotbildsanalys och meddelade att risken för terrordåd i Finland nu är högre än någonsin. Uppskattningen uppdaterades eftersom Skypo fått uppgifter om mer allvarliga terrorplaner än tidigare.

Kommunikationsexperten Verna Leinonen vid Skypo säger att hotbilden inte kommer att uppdateras som följd av söndagens operation.

– Hotbilden är inte reaktiv utan en uppskattning av utvecklingen under en längre tidsperiod och den ska vara förebyggande, säger Leinonen till FNB. 

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning