IL: Studentsvenskan blir obligatorisk igen

Enligt Iltalehtis källor ska det andra inhemska språket bli obligatorisk i studentexamen igen. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Enligt tidningen Iltalehti står det skrivet i det kommande regeringsprogrammet att studentsvenskan ska bli obligatorisk igen.

I ett utkast till regeringsprogrammet som tidningen Iltalehti fått ta del av står det att det andra inhemska språket återigen ska bli ett obligatoriskt ämne i studentexamen.

Enligt tidningens källor betyder det att svenskan blir obligatoriskt ämne i studentexamen för studenter med finska som modersmål, och på samma sätt ska finskan vara obligatorisk för studenter med svenska som modersmål.

Den obligatoriska studentsvenskan avskaffades 2005. Däremot har studier av det andra inhemska språket varit obligatoriska i gymnasiet.

Av vårens studenter skrev 51,8 procent provet i svenska medan andelen för ett år sedan var 48,7 procent.

Läs också: Inget av de stora partierna vill ha obligatorisk studentsvenska

Läs också: Intresset för svenskan i studentskrivningarna har ökat

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46