Alma Media: Stort Marin-lyft för SDP i partimätning

Statsminister Sanna Marins SDP går om Jussi Halla-Ahos Sannfinländarna i Almas färska partimätning. Bild: HBL-arkiv

SDP är mer populärt än Sannfinländarna i en partimätning gjord av mediekoncernen Alma.

I Almas färska partimätning har statsministerpartiet SDP gått framåt med 4,4 procentenheter.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har varit i ljuskäglan under den rådande coronakrisen med alla beslut om undantagsförhållanden.

I Almas mediebolags förra partimätning låg Sannfinländarna ännu fem procentenheter före SDP.

Statsministerpartiet har alltså gått från 16,7 procent i januari-februari till 21,1 procent i mars, skriver Iltalehti om mätningen. Sannfinländarna backar med 1,6 procentenheter, men också De gröna tappar strax under två procentenheter.

Trea är Samlingspartiet med 16,8 procent.

Regeringspartiet Centern tycks dock inte ha ryckts med i populariteten utan får i mätningen 11,9 procent.

Felmarginalen är 2,8 procentenheter, så SDP:s stigande popularitet är tydligt över felmarginalen. Undersökningen genomfördes förra veckan och 1 200 intervjuer gjordes av Tietoykkönen. Av dem uppgav 80 procent vilket parti de stöder.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning