IL: Överläkare vill se ett slut på snustrafiken över riksgränsen

Överläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt hoppas folk undviker fritidsresor över landets gränser. Bild: Anssi Jokiranta/SPT

Överläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt säger till Iltalehti att risken är stor för att de nya virusmutationerna sprider sig med resande över landets gränser.

Trafiken över gränsen mellan Sverige och Finland kan få epidemin att blossa upp fort, säger Markku Broas, som är ledande överläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, till Iltalehti.

Frågan om eventuella begränsningar i gränstrafiken är ett av de teman som diskuteras under regeringens sammanträde på onsdagskvällen. I synnerhet för SFP är frågan om möjligheten att ta sig över gränsen till Sverige en hård nöt, skriver Iltalehti.

Trafiken mellan svenska Norrbotten och Lappland har varit livlig trots coronapandemin. På den svenska sidan är epidemiläget betydligt svårare än på den finska, vilket oroar Broas.

– Skillnaden mot Lapplands sjukvårdsdistrikt är 20-faldig. Om den nya virusvarianten, som sprids snabbt och smittar enkelt, på grund av gränstrafiken sprider sig förändrar det vår epidemiologiska situation, säger Broas till Iltalehti.

Han vill därför se att man minskar på trafiken över riksgränsen.

– Det görs shoppingresor och hämtas snus, något som på ett sätt är onödigt, och som man borde ha förstånd att upphöra med. Det görs många fritidsresor och var och en borde förstå att begränsa dem, säger Broas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning