IL och Yle: Kaos på Weekend-festivalen i Helsingfors

Trängseln var stor då portarna till festivalområdet på Sandudd i Helsingfors slogs upp flera timmar försenat. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Publiken rapporterar om trängsel, ohövlig säkerhetspersonal och förseningar. Enligt vittnen var läget stundvis farligt. Sandudds begravningsplats rekommenderar folk att undvika besök under helgen.

Musikfestivalen Weekend på Sandudd i Helsingfors började i kaotiska tecken på fredagen, rapporterar Iltalehti samt Yle. Publiken fick köa i flera timmar då portarna inte öppnades inom utsatt tid, trängseln var obehaglig och en del av inträdesarmbanden fungerade inte.

Enligt vittnen som Iltalehti har talat med var trängseln rentav farlig. Några av deltagarna svimmade och kastade upp på grund av den. Folk blev nervösa och började knuffades.

Därtill var det varmt och soligt, vilket ökade obehaget i den tätt packade människomassan. Säkerhetspersonalens beteende beskrivs också som ohövligt.

På grund av problemen blev några konserter inställda.

Portarna öppnades tre timmar senare än tänkt eftersom festivalområdet fortfarande höll på att byggas.

– Det fanns stora maskiner på området och det hade inte varit tryggt att flytta bort dem om det hade funits 5 000 festivalbesökare på plats, säger festivalens informatör Tomi Lindblom till Yle.

En orsak till kaoset är dessutom enligt festivalarrangören att området i Sandudd i Helsingfors endast har en ingång.

Festivalen pågår hela helgen och påverkar också den intilliggande Sandudds begravningsplats samt Krematoriet. Begravningsplatsen skriver på sin sajt att man rekommenderar folk att "undvika besök vid gravarna från och med torsdag 16.8 fram till söndag 19.8".

Helsingfors kyrkliga samfällighet säger sig beklaga situationen och uppger att omfattningen på arrangemangen kom som en överraskning.

Gäster som ska på minnesstund och begravning uppmanas använda portarna mot Mechelingatan. Musik kommer att höras över hela begravningsplatsen fram till klockan 21 på söndag, står det i meddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning