IL: Majoriteten av finländarna vill ha vin i matbutikerna

Bild: Mostphotos

Nästan 70 procent av finländarna anser att det borde vara tillåtet att köpa vin i matbutikerna, visar tidningen Iltalehtis enkät.

En majoritet av finländarna är färdiga att bryta Alkos monopol i detaljhandeln av vin, visar Iltalehtis enkät. Hela 67 procent av dem som svarade tycker att det ska vara tillåtet att köpa vin i matbutikerna. Bara 22 procent vill fortsätta som nu.

Det största stödet för vin i matbutikerna går att finna bland Samlingspartiets, Sannfinländarnas och Blå framtids väljare. SDP:s, De grönas, Centerns, SFP:s och Vänsterförbundets väljare placerar sig strax under genomsnittet. Kristdemokraternas väljare är mest emot vin i matbutikerna.

Som vanligt är stödet för en mer liberal alkoholpolitik större bland män än kvinnor, men den här gången är till och med majoriteten av kvinnorna för vin i matbutikerna, 62 procent.

Iltalehti konstaterar att det finns för dåligt med jämförelsematerial för att man ska kunna dra några exakta slutsatser. Trots att det finns forskning som berör samma ämnesområde är de svåra att jämföra rakt av på grund av att de är genomförda med olika metoder.

Den mest omfattande forskningen finns hos Institutet för hälsa och välfärd (THL). I THL:s enkäter har stödet för vin i matbutikerna aldrig gått över 50 procent. THL:s forskning omfattar åren 2003–2017.

Ett steg i rätt riktning

Iltalehtis enkät kommer efter att riksdagen godkände den nya alkohollagen i december. Efter att lagen trädde i kraft vid årsskiftet har det varit tillåtet att köpa alkoholdrycker med upp till 5,5 procent alkohol i matbutikerna, bland annat fyrans öl.

Av enkäten framgår att 63 procent av finländarna anser att den nya alkohollagen var ett steg i rätt riktning. Den uppfattningen är starkast bland Sannfinländarnas, Blå framtids, Samlingspartiets och SFP:s väljare.

Centerns, SDP:s, De grönas och Vänsterförbundets väljare placerar sig strax under genomsnittet. Lägst är stödet bland Kristdemokraternas väljare.

Enkäten genomfördes av Taloustutkimus och i den intervjuades 1 024 personer 7–8.2.2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning