Kulmuni vill fortsätta leda Centern: "Bara partistämman kan beröva mig ordförandeskapet"

Katri Kulmuni avgår som finansminister, men säger nu att hon vill fortsätta som ordförande för Centern. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Avgående finansminister Katri Kulmuni vill fortsätta som partiordförande efter partikongressen i höst och säger att bara partistämman kan avsätta henne. Att det pyr i kulisserna framgår av att Centern oväntat sköt upp finansministervalet som skulle hållas på söndagen.

Knappt hade dammet lagt sig efter Katri Kulmunis (C) chockbesked att hon slutar som finansminister förrän hon kom med nästa skräll för dem som hade tagit för givet att Centern med säkerhet får en ny ordförande vid partikongressen i september.

Kulmuni meddelar att hon vill fortsätta som Centerordförande i ett inlägg på Facebook. Beskedet kom ett knappt dygn efter att hon på fredagen meddelade att hon avgår som finansminister.

"Gårdagen var säkert en tung och förbryllande dag för många. Jag gjorde en helhetsbedömning och beslutade avgå från finansministerposten", skriver Kulmuni.

I det offentliga inlägget påpekar Kulmuni att partikongressen har valt henne till ordförandeposten och att bara kongressen kan beröva henne det uppdraget.

"Om partikongressdelegaterna vill att jag fortsätter mitt jobb för Centern och våra gemensamma värderingar, ställer jag mig till förfogande vid partikongressen i Uleåborg", skriver Kulmuni.

Kulmuni påpekar att hon nu då hon inte längre är bunden av regeringens intensiva arbetstakt, har bättre tid att ägna sig åt organisationsarbete och att hon så fort som coronabegränsningarna gör det möjligt, ska göra en turné i alla landskap.

Nästa stötesten blir kommunalvalet om ett år och där lovar Kulmuni kavla upp ärmarna och kommer själv att kandidera i sin hemstad Torneå. Hon lovar också engagera sig helhjärtat i kandidatnomineringen inför valet.

Sitter löst som ordförande

Kulmuni meddelade på fredagen att hon lämnar sin ministerpost och regeringen efter att det hade kommit fram att hon debiterat två ministerier för sin medieträning. Hon lät skattebetalarna stå för fiolerna för den fortbildning som förberedde henne inför partiordförandevalet i fjol. Där besegrade hon sin motkandidat Antti Kaikkonen med rösterna 1092–829. Kulmuni fick också medieträning på skattebetalarnas bekostnad strax innan Centern i december tvingade förra statsministern Antti Rinne att avgå.

Efter Kulmunis avgångsbesked var den allmänna bedömningen att hon blir tvungen att stiga åt sidan som Centerordförande vid partistämman som på grund av coronaepidemin är uppskjuten till september. Centerns katastrofalt dåliga gallupsiffror, senast 10,7 procent i Yles mätning, hade redan tidigare satt fart på spekulationerna om att Kulmuni sitter löst som partiordförande. Tidigare rivalen Kaikkonen och lyskraftiga mammalediga Annika Saarikkos namn har kastats fram som de två starkaste kandidaterna för ordförandeposten.

Ministervalet skjuts upp

Det var meningen att Centern skulle välja en efterträdare till finansministerposten redan på söndagen. Men efter Kulmunis överraskande besked, gick partiet ut med att ministervalet skjuts upp. Partiet gav ingen förklaring till senareläggningen.

SK: Misstankar att Kulmuni försöker fälla regeringen

Enligt uppgifter till Suomen Kuvalehti, SK, ska en del av Centerns ledning misstänka att Kulmuni försöker fälla regeringen nästa vecka.

Ministrar, riksdagsledamöter och partistyrelsemedlemmar fick på lördagen beskedet att senareläggningen av ministervalet ska ha berott på att partiledningen skulle ta fram en lägesbild, enligt SK.

De som förespråkar ett fortsatt regeringssamarbete misstänker att Kulmuni försöker fälla regeringen på söndag om en vecka då partifullmäktige samlas, uppger SK.

Enligt SK ska flera riksdagsledamöter och ministrar vara förbannade över Kulmunis eventuella försök som de betraktar som skadligt för Finland och beskriver som själviskt och obetänksamt.

– Landets intressen, måste gå framför allt, säger en centerpåverkare, till tidningen.

På lördagskvällen meddelade Centern att finansministervalet hålls på måndag morgon.

Inga sympatiyttringar

Efter avslöjandet att Kulmuni hade låtit skattebetalarna stå för utgifter som hennes stödtrupper eller partiet borde ha pungat ut för, trädde inga Centerhöjdare fram i offentligheten för att försvara henne. Talande var att de verbala sympatiyttringarna från de egna partikollegerna kom först när hon hade meddelat att hon slutar som finansminister.

Väyrynen försvarar Kulmuni: "Gänget vill avsätta henne"

Paavo Väyrynen försvarar Katri Kulmuni i ett färskt blogginlägg.

"Jag gissade att gänget skulle försöka skyffla skulden för partiets nedgång på Katri och välja en ny frontfigur", skriver Väyrynen som först tyckte att Kulmuni gjorde fel som avgick och säger att gänget också verkar vilja avsätta Kulmuni som ordförande.

Väyrynen tycker att det nu kan vara till fördel om partiordföranden inte är minister och därmed inte behöver identifieras med regeringens verksamhet.

Väyrynen föreslår också att partiet ordnar en insamling för att täcka kostnaderna för Kulmunis medieträning.

"Trots att jag är känd för att vara en sparsam och rentav snål man, är jag för egen del redo att delta i insamlingen med en betydande summa", skriver Väyrynen.

Ännu är det på tok för tidigt att sia om utgången i Centerns ordförandeval i höst och om partiet går in för en modell där ordföranden sitter i regeringen eller är utanför.

Regeringspartnerna blir knappast glada om Centerordföranden inte är minister eftersom det då uppstår den situation som Väyrynen rekommenderar: Det vill säga att partiet kan köra med dubbla budskap. Samtidigt vet inte de som sitter i regeringen om de har Centerordförandens uppbackning eller inte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning