IL fick tag på utkast till regeringsprogrammet: Lägsta pensionerna höjs, vägavgifter införs

Antti Rinnes (SDP) blivande regering finslipar sitt regeringsprogram på söndag. Förhandlingsparterna nådde en överenskommelse om innehållet i fredags. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Antti Rinnes löfte om att höja de lägsta pensionerna får 183 miljoner euro i finansiering i det nya regeringsprogrammet, skriver Iltalehti som fått tag på ett utkast till programmet.

Den blivande regeringskoalitionen kom överens om innehållet i sitt regeringsprogram i fredags och enligt regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) fortsätter finslipningen av detaljerna på söndag. Iltalehti har dock fått tag på ett utkast till regeringsprogrammet och avslöjar nu den blivande regeringens planer för beskattningen.

Enligt IL kommer Rinnes blivande regering bland annat att skärpa beskattningen på fossila bränslen med 250 miljoner euro och lätta på beskattningen på vissa former av lagring av elektricitet. Den blivande regeringen vill också göra biltrafiken mer miljövänlig genom att förnya beskattningen på bilförmåner så att bilar med små utsläpp gynnas. Enligt Iltalehti visar dokumenten som regeringsprogrammet bygger på att literpriset på bensin och diesel kan höjas med 5 cent mot slutet av regeringsperioden. Dessutom planerar Rinnes blivande regering att stifta en lag som möjliggör vägavgifter i städer.

Den blivande regeringen vill också skärpa beskattningen på tobak och andra nikotinprodukter med 200 miljoner euro, rapporterar IL. Även en skärpning av alkoholskatten finns i planerna men den blivande regeringen förbereder sig för att följa med hur mängderna av importerad alkohol utvecklas i framtiden. Den blivande regeringen planerar också att införa skärpta skatter på socker eller eventuellt en mer övergripande skatt på hälsoskadliga produkter.

Även Antti Rinnes löfte om en nettohöjning på 100 euro i de fattigaste pensionärernas pensioner finns med i utkastet till regeringsprogrammet. Enligt IL reserverar den blivande regeringen 183 miljoner euro för ändamålet. Rinne har själv uppskattat att höjningen skulle kosta staten över 500 miljoner euro. Han har dock påpekat att höjningen införs stegvis.

Regeringen vill också slopa skatteavdraget för räntor på bolån.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning