Elev på skriftskolläger smygfilmade - polisen utreder

Bild: Ari Sundberg/SPT

En dold kamera som smygfilmade elever vid ett skriftskolläger vid Jyväskylä församling hittades av en av lägerdeltagarna.

Det var den 7 juni som en deltagare vid Jyväskylä församlings skriftskolläger vid Vesala lägergård hittade kameran, skriver polisinrättningen i Inre Finland i ett pressmeddelande på måndagen.

Den som misstänks för att ha planterat kameran är en 14-årig pojke som deltog i lägret. Enligt polisen har pojken sagt att det hela var ett skämt. Han hade placerat kameran i pojkarnas toalett. Två av lägerdeltagarna har blivit filmade.

Att filma med dold kamera kan vara olagligt. Enligt lagen räknas sådan verksamhet som olovlig observation där den som filmas befinner sig på privat område eller till exempel på toaletten eller i ett omklädningsrum. För olovlig observation kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Även försök till olovlig observation är olagligt.

Polisen har tagit hand om materialet som bandats med kameran och enligt vad man nu vet har det inspelade innehållet inte spridits.

Eftersom den misstänkta pojken inte har fyllt 15 bedömer polisen att han inte är straffrättsligt ansvarig för gärningen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning