IL: Den blivande regeringen planerar att ändra definitionen på våldtäkt – avsaknad av samtycke betonas

Den så kallade samtyckeslagen ser ut att avancera i Finland, skriver Iltalehti. Bild: Colourbox

En lagändring som skärper definitionen på våldtäkt finns inskriven i den blivande regeringens regeringsprogram, rapporterar Iltalehti.

Den så kallade samtyckeslagen verkar ha goda chanser att avancera under nästa regeringsperiod – åtminstone i någon form. Enligt Iltalehti som publicerat ett utkast till den blivande regeringens regeringsprogram har parterna i den blivande regeringskoalitionen kommit överens om att göra ändringar i strafflagens definition på våldtäkt.

För tillfället stipulerar strafflagen att våldtäkt är att genom våld eller med hot om våld tvinga någon till samlag. I utkastet till sitt regeringsprogram skriver den blivande regeringen att man ska ändra strafflagen så att definitionen på våldtäkt grundar sig på brist på samtycke. Meningen innehåller också ett tillägg där det står att man ska ta rättsskyddet i beaktande. Mer konkret än så är den blivande regeringen inte i sina formuleringar.

Ett medborgarinitiativ om en ny samtyckeslag fick över 50 000 underskrifter i höstas. Undertecknarna kräver att strafflagens definition på våldtäkt skrivs om så att den som har samlag utan den andra partens samtycke döms för våldtäkt. I Sverige har en samtyckeslag varit i kraft sedan juli 2018.

Helsingin Sanomat har i likhet med IL fått tag på ett utkast till regeringsprogrammet. Även HS skriver att den blivande regeringen planerar att ändra strafflagens definition på våldtäkt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning