IL: Annimari Korte utsatt för sexuella trakasserier under flera års tid

Annimari Korte deltog i friidrotts-FM tidigare i år. Bild: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Den finländska häcklöparen jobbade som journalist och blev antastad av bland annat en OS-guldmedaljör.

Iltalehti rapporterar om att häcklöparen Annimari Korte har blivit utsatt för sexuella trakasserier under flera års tid. Den 30-åriga Korte som nu tävlar i EM i Berlin har under de senaste åren på grund av skada inte kunnat tävla själv utan har fungerat som journalist och åkt runt till friidrottstävlingar, bland annat Diamond League-deltävlingar, och skrivit.

– Orsaken till att jag inte längre vill jobba på Diamond League-tävlingar är att idrottare, managers och övriga som medverkar stör mig. Jag kan inte jobba i fred, säger Korte till Iltalehti.

Enligt Korte är trakassörerna flera, men särskilt en idrottare, en olympisk guldmedaljör, har stört och fysiskt trakasserat henne upprepade gånger under flera års tid.

– Man klämmer mig på baken, även OS-vinnare. Jag försöker arbeta och de stör mig.

Korte vill inte offentliggöra namnet eller nationaliteten på den specifika idrottaren, men säger att det handlar om en fortfarande aktiv idrottare.

– Jag är inte rädd för honom, men hälsar inte på honom. Jag vill inte avslöja namnet på honom eftersom vi tävlar i samma tävlingar. Jag vet inte om han är här i Berlin. Jag har inte tänkt på honom.

Enligt Korte är situationen bättre då hon är i rollen av tävlande idrottare.

– Som idrottare kan jag delta i till exempel Diamond League. Då är det annorlunda. Som journalist måste du se nätt ut och vara trevlig åt alla, även om du inte vill det. Som idrottare är du inte tvungen att göra det.

Me Too-kampanjen har blivit allt mer viktig för Korte i och med de personliga erfarenheterna.

– Vissa av dessa personer som trakasserar är idoler för många. Människor vet inte hurdana de på riktigt är.

Annimari Korte löper på distansen 100 meter häck i friidrotts-EM i Berlin. Försöksheaten löps i dag.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning