Ikeas matrester blir biogas i tanken

Redan när macken vid Ikea i Esbo officiellt öppnades hade mer än 100 bilar hunnit tanka där. Hållbarhetschefen Tiina Suvanto och miljöminister Kimmo Tiilikainen fick lära sig hur pumpen fungerar av Gasums Juha-Matti Koskinen. Bild: Niklas Tallqvist

Världens första Ikea-gasstation invigdes på torsdagsmorgonen i Esbo av miljöminister Kimmo Tiilikainen (C). Det här är det officiella startskottet för Ikeas riksomfattande samarbete med Gasum för att omvandla restaurangernas matavfall till biogas.

Enligt Tiina Suvanto, hållbarhetschef för Ikea i Finland, är gasmackarna ett led i koncernens ansvarsstrategi och den medvetna satsning som nu lett till att Ikea som helhet producerar mera förnybar energi i Finland än företaget självt behöver. Vindkraftsparken i Kemi är en annan hörnsten.

– Utvinning och distribution av biogas är ett av de spetsprojekt som just nu stöds aktivt, säger minister Kimmo Tiilikainen. Han betonar att det vi kallar energiförbrukning endast till 30 procent är elförbrukning. Det innebär att det finns utrymme för alla former av förnybar energi, och biogas lämpar sig perfekt för vägtrafik. Det är dessutom en demokratisk form av förnybar energi som inte kräver att man köper en ny bil.

– Man kan egentligen inte konvertera en begagnad bil till eldrift. Däremot kan man relativt enkelt bygga om den för att köras på biogas, påpekar han.

Regeringens klimatmål är ambitiösa och omfattar 50 procent förnybar energi år 2020, samt en 50-procentig nedskärning av importen av kol och olja till 2030. Här är trafiken i en nyckelställning eftersom drygt hälften av utsläppen kommer från vägarna och de konventionella bränslena.

Företag är föregångare

Jukka Metsälä från Gasum påpekar att 550 företag redan övergått till gasbilar i Finland. Det innebär i praktiken också att Gasum har många samarbetspartner och att Ikea inte är ensamt om att lämna in organiska rester till biogasprocessen.

– Vi levererar stora mängder matspill till gastillverkningen, men inte så mycket att vi kan driva macken med enbart eget avfall, säger Tiina Suvanto.

I fjol såldes 1 300 nya gasbilar, av dem 30 lastbilar, i Finland. Den siffran måste öka kraftigt innan målet på 50 000 är nått. Det hänger i sin tur ihop med att det i dag finns bara 40 gasmackar runtom i landet, 2020 ska de vara omkring 100.

– De stora biltillverkarna kommer hela tiden ut med nya gasdrivna parallellmodeller, så det är ingen brist på bilar, säger Jukka Metsälä.

Biogasen är ett rent och till 100 procent förnybart inhemskt bränsle som tillverkas av biologiskt nedbrytbara råvaror, till exempel avfall från kök, butiker och industri.

Extrapris resten av veckan

Det första dygnet tankade över 100 bilar vid de nya pumparna på Esbovägen 21 rakt nedanför Ikea. En del av populariteten beror på att biogasen vid Ikeamacken säljs med introduktionsrabatt för 50 cent litern, vilket motsvarar 78 cent per kilo. Det är nästan 50 procents rabatt. Erbjudandet gäller till och med söndag.

Finlands alla IKEA-varuhus kommer att få egna gasmackar med biogas som tillverkats av bland annat matspill från kedjans restauranger. Näst i tur står Ikea i Vanda.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning